Türkiye'de hastanelerde manevi destek hizmetleri (Manevi destek görevlileri üzerinde bir araştırma)
Spiritual care in hospitals in Turkey (A research on spiritual support staff)
  1. Tez No: 525855
  2. Yazar: ZEYNEP USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİ KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Maneviyat, Manevi Destek, Hastane, Spirituality, Spiritual Support, Hospital
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsan, beden ve ruhtan oluşan bir varlıktır. Beden ve ruh birbiriyle irtibat halindedir. Dolayısıyla bedende meydana gelen bir bozukluk ruhu, ruhta meydana gelen bir bozukluk ise doğrudan bedeni etkilemektedir. Manevi destek uygulamaları ruhsal ve bedensel sorunlarla yüzleşen ve bu sorunlarla başa çıkmada manevi desteğe ihtiyaç duyan bireylere yönelik olarak geliştirilmiş bir hizmettir. Bu uygulamalar tecrübe ettiği zor durumdan dolayı boşluk yaşayan ve anlam arayışında olan insana maneviyat yönelimli bir çıkış yolu sunmaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde din dindarlık ve maneviyat konuları, ikinci bölümde manevi destekle ilgili kavram ve uygulamaları teorik olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de manevi destek veren 65 manevi destek görevlisinden 50'si ile elektronik ortamda mülakat gerçekleştirilmiş, elde ettiğimiz verilerde Türkiye'de pilot olarak uygulanmakta olan hastanelerde manevi destek uygulamalarının hali hazırdaki durumu, sorunları, ihtiyaçları ve yanlışlıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Man is an entity of body and soul. The body is in contact with the soul. Therefore, a disorder that occurs in the body affects the soul and a disorder in the soul directly affects the body. The spiritual support practices are developed for individuals who face spiritual and physical problems and who need spiritual support in dealing with these problems. Because of the difficult situation experienced by these applications, people who are living in space and searching for meaning offer a spiritual oriented way. Our study consists of three parts. In the first part, religious religiosity and spirituality issues, in the second part, the concepts and practices related to spiritual support are discussed theoretically. In the third part, spiritual supporters 65 interview electronically with 50 moral support attendant was carried out in Turkey, being piloted in Turkey in the results we obtained in the hospital situation the current state of emotional support applications, problems, needs and mistakes are tried to be detected.