Uyuşturucu satıcılarının bakış açısından suçlu olma süreci (Diyarbakır örneği)
The period of being a criminal from the drug dealers' perspectives
- Tez No: 526727
- Danışmanlar: PROF. DR. PROF.DR.YAŞAR ERJEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, uyuşturucu suçları, uyuşturucu madde ve uyuşturucu satıcısı, Crime, narcotic crime, drug, and drug dealer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Uyuşturucu ticareti, çok farklı boyutları olan sosyal, ekonomik ve siyasi bir sosyal problemdir. Türkiye de coğrafik konumundan dolayı uyuşturucu ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Uyuşturucu ticaretinin en önemli unsurlarından biri kuşkusuz uyuşturucu satıcılarıdır. Bu çalışmada, eski hükümlü 20 uyuşturucu satıcısıyla yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Bu çerçevede, uyuşturucu pazarının ana unsurlarından biri olan uyuşturucu satıcılarının suçlu olma süreçleri ve bu sürece etki eden değişkenler araştırmanın temel problemi olarak ele alınmıştır. Bunun yanı sıra, uyuşturucu ticaretinin hiyerarşik yapısı, uyuşturucu ticaretine ait kurallar ve uyuşturucu satıcılarının uyuşturucu maddelerin yasallaşması hakkındaki düşünceleri dikkat çekmektedir. Araştırma bulgularına göre, uyuşturucu satıcılarının suçlu olma süreçlerinin yapısal, süreçsel ve tarihsel nedenleri olduğuna dair görüşlere ulaşılmıştır. Elde edilen bilgilerin Türkiye'de ve dünyada uyuşturucu ile mücadeleye ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Drug trade is a social, economic and political social problem with many different dimensions. Turkey is a key country in the delivery of drugs due to its geographical location. One of the key component of drug trade is undoubtedly drug dealers. In this study, semi-structured interviews were conducted with 20 drug dealers who were formerly convicted. In this framework, the criminalization process of drug dealers, one of the main components of the drug market, and the variables that influence this process are considered as the main problem of this research. In addition, the hierarchical structure of drug trade, the rules of drug trade, and the opinions of drug dealers about the legalization of narcotics are emphasized. According to research findings, opinions have been reached that drug dealers' criminalization process have structural, procedural and historical reasons. It is thought that the information provided will shed light on the problems of struggling with drugs in Turkey and in the world.