Vergi mükelleflerinin denetim algısı: Uşak ili örneği
Tax audit perception of taxpayers: Sample of Uşak
- Tez No: 526890
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TAYTAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Denetim, Vergi Denetimi, Vergi Denetim Algısı, Tax, Audit, Tax Audit, Perception of Tax Audit
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Devletler kamu ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla finansal kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Devletlerin ihtiyaç duyduğu en önemli finansman kaynağı ise vergilerdir. Vergi, devletin ihtiyaçlarını karşılamak üzere toplumu oluşturan kişi ve kuruluşlardan kazançlarına göre, karşılıksız ve zorunlu olarak almış olduğu iktisadi değerlere denilmektedir. Türkiye'de vergiler beyan usulüne dayanmaktadır. Vergilerin doğru bir şekilde hesaplanması için vergi mükellefleri tarafından belirtilen beyanların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı büyük önem taşımaktadır. Beyanların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının tespit edilmesi için etkin bir vergi denetimine ihtiyaç duyulmaktadır. Vergi denetimi, idarenin ve mükelleflerin vergi kanunlarına uygun hareket edip etmediğinin belirlenmesi ve belirlenen hatalı uygulamaların düzeltilmesini sağlayarak vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçmek amacıyla vergi idaresi tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmada, vergi mükelleflerinin beyanlarını bildirmeleri konusunda vergi denetimi algılarının önemini ortaya koymak ve vergi mükelleflerinin denetim algıları sonucu mükelleflerde ortaya çıkan davranışları araştırmak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Uşak ilinde bulunan toplam 471 vergi mükellefi ile anket yapılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS 23.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde çeşitli tanımlayıcı istatistiklerle birlikte T testi, Anova testi ve Çapraz Tablo analizlerinden yararlanılmıştır. Bu analizlerle vergi denetiminin aktif bir şekilde yapılmadığı, vergi sisteminin adaletsiz olduğu ve vergi denetimlerinin arttırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
States need financial sources in order to satisfy the public requirements. The most significant sources of finance that states need are taxes. Taxes are economic values that states collect from the people in the society and organizations according to their incomes outrightly and compulsorily in order to satisfy the needs of the state. Taxes in our country are on the principle of statement. For the correct calculation of taxes whether the statements by taxpayers are true or not is highly important. An effective tax provision is required in order to identify whether the statements are true or not. Tax audit is carried out by tax administration in order to identify whether the administration and taxpayers act according to tax law and prevent tax losses and evasion by providing the identified wrong practices. In this study it is aimed to present the importance of tax audit perceptions of taxpayers for their tax statements and research the behaviours of the taxpayers as a result of their tax audit perceptions. The data obtained from the questionnaire were analyzed using the SPSS 23.0 package program. In the analysis of the data, T test, Anova test and Cross Table analyzes were used together with various descriptive statistics. With these analyzes tax audit is not actively carried out, that the tax system is unfair and tax audits need to be increased has been achieved.