Öskön Danikeyev'in hikâyelerinde yapı ve izlek
Structure and themes in the stories of Öskön Danikeyev
  1. Tez No: 527095
  2. Yazar: EMRAH ALTIOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAYRAMBEK OROZOBAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öskön Danikeyev, hikâye, yabancılaşma, yapı, izlek, röportaj, Öskön Danikeyev, story, alienation, structure, profile, interview
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Öskön Danikeyev, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kırgız edebiyatının gelişmeye başladığı yıllar, 1960-1980 döneminde eserler verir. Bu çalışmada roman, hikâye türünde eserler veren yazarın hikâyeciliği ele alındı. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildi. Çalışmanın temelini oluşturan ikinci bölümde Öskön Danikeyev'in 14 hikâyesini yapı ve izlek bakımından inceledik. Hikâyelerin yapısal ve izleksel kurgusu incelenirken edebi metinlerin tahlilinden yararlandık. Bunun yanı sıra sosyoloji, psikoloji, tarih ve edebiyat gibi bilim dallarından faydalandık. Yazar eserlerini toplumcu gerçekçi bakış açısıyla kaleme alır. Hikâyelerinde bireysel izleklerden çok toplumsal izlekler ve toplumsal olayları işler. Danikeyev'in hikâyelerini toplumsal olaylar, umutsuzluk, yabancılaşma gibi toplumsal izlekler açısından ele almaya çalıştık. Sonuç kısmından sonra, yazar ve alanla ilgili kaynaklara yer verilmiştir. Ekler kısmına ise yazarı ve eserlerini iyi tanımak amacıyla yaptığım röportaj ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Öskön Danikeyev gives works in the years 1960-1980, when Kyrgyz literature started to develop after World War II. In this study, storytelling of the author who gave works in the form of novel, story was discussed. The study consists of two parts. In the first part, information about the author's life, literary personality and works was given. In the second part which forms the basis of the study, we have examined 14 stories of Öskön Danikeyev in terms of structure and structure. We were able to analyze the literary texts while examining the structural and auditory constructs of the stories. Besides that, we have benefited from branches of science such as sociology, psychology, history and literature. The writer takes reflections from his socialist realistic view of his works. In his stories, he deals with social traces and social events rather than individual traits. We tried to take Danikeyev's stories in terms of social events such as social events, hopelessness, alienation. After the outcome of the review of the stories, we included the bibliography, which contains references to the author and the field. In the appendices, we have included an interview I made with the aim of getting to know the author and his works