Sosyal ekonomik destek hizmeti bağlamında kadının yoksulluğu: Trabzon ili örneği
Social and economic support in the context of servicethe women's needs: Trabzon case
- Tez No: 528206
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti, Kadının Yoksulluğu, Poverty, Social and Economic Support Services, Women's Poverty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
“Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Bağlamında Kadının Yoksulluğu: Trabzon İli Örneği”isimli bu çalışma, yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kadın ve ailelere yönelik yapılmıştır. Çalışmada bu kadın ve ailelerin çocuklarının, aile yanında bakımına imkan sağlanması amacıyla kaynakların yeterliliği ölçüsünde yapılan ekonomik destek hizmeti ile ailelere yapılacak psiko-sosyal destek hizmeti bağlamında kadının yoksulluğunu inceleyerek, bahsi geçen hizmetin olumlu yanlarının yanısıra yarattığı olumsuz yanlarının da neler olabileceğinin araştırılması amaçlanmıştır. İlgili çalışmanın uygulama aşamasında, Trabzon İlinde ikamet eden ve Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Ortahisar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünden, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti alan 100 (yüz) kadın müracaatçıya anket uygulanmış olup elde edilen veriler SPSS paket programına girilerek yorumlama, karşılaştırma ve değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinin fayda sahipleri üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri sosyolojik bir perspektifte analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work, entitled“Poverty of Women in the Context of Social and Economic Support Services: Trabzon Province example,”was directed towards women and families who are in poverty and unable to meet their basic needs and who have difficulties in maintaining their lives even at the lowest level. It is aimed to investigate the poverty of women in the context of psychological and social support services to be provided to their families and to find out what the positive aspects of the service can be, as well as the negative aspects of the service that these women and their children can provide. A questionnaire was applied to 100 (one hundred) female applicants living in Trabzon Province and receiving social and economic support (SED) service from Ortahisar Social Service Center Directorate of Trabzon Family and Social Policy Directorate Provincial Directorate. The obtained data were entered into SPSS package program and interpreted , comparison and evaluation. In the light of the obtained data, the positive and negative aspects of the Social and Economic Support Service on beneficiaries have been tried to be analyzed in a sociological perspective.