Kösrelikkızığı (Bağlum/Ankara) çevresinde gözlenen pliyensbahiyen yaşlı 'Ammonitiko rosso Fasiyesi' ostrakoda topluluğu
Ostracoda assemblage of pliensbachian aged 'Ammonitico rosso Facies' around of kösrelikkızığı (Bağlum/Ankara)
- Tez No: 528241
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL TUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ammonitiko Rosso, Bayırköy Formasyonu, Erken Jura, Kösrelikkızığı, Kösrelik Üyesi, Neotetis, ostrakod, Pliyensbahiyen, Ammonitico Rosso, Bayırköy Formation, Early Jurassic, Kösrelikkızığı, Kösrelik Member, Neotethys, ostracod, Pliensbachien
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ankara Bölgesi'nde genellikle kırmızı renkli, nodüler, pelajik kireçtaşlarıyla temsil edilen“Ammonitiko Rosso”fasiyesi ve bu fasiyesin içerisindeki ostrakod topluluğunun sistematiği, kronostratigrafisi, paleoortamsal ve paleocoğrafik özelliklerinin araştırılması tezin çalışma konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada Kösrelik ve Kösrelikkızığı Köyü'nde yayılım gösteren Bayırköy Formasyonu'nun Kösrelik Üyesi'ni temsil eden Ammonitiko Rosso fasiyesi istifinde ölçülen stratigrafik kesitler boyunca alınan örneklerdeki ostrakod taksalarının tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu tez konusu kapsamında, Kösrelik ve Kösrelikkızığı/Bağlum bölgesinde arazi çalışması yapılmış, ölçülü stratigrafik kesitler boyunca alınan örnekler üzerinde bir dizi paleontolojik laboratuvar işlemleri uygulanmış ve elde edilen örnekler binoküler mikroskopta incelendikten sonra taksonomik, kronostratigrafik, paleoortamsal olarak tanımlanmıştır. Çalışma sonucunda Polycope, Cytherella, Ledahia, Ogmoconcha, Ogmoconchella, Bairdia, Lobobairdia, Isobythocypris, Ptychobairdia, Schuleridea, Liasina, Paracypris ve Tanycythere olmak üzere 13 adet ostrakod cinsi tanımlanmış ve bunlara ait 24 adet taksa belirlenmiştir. Bu 24 taksadan bilinen 11 tür sayesinde Kösrelik Üyesi'nin yaşının Pliyensbahiyen olduğu ve Kösrelik Üyesi'nin Erken Jura döneminde Neotetis Okyanusu'nun sığ kesimlerinde yer aldığı sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this work is the research of ostracod assemblage of Ammonitico Rosso facies, which is represented by red, nodular and pelagic limestones and choronostratigaphic, paleoenvironmental, paleogeographic characteristics of this facies. This work intended to do chronostratigraphic and paleoenvironmental analysis of Ammonitico Rosso facies in Kösrelik and Kösrelikkızığı by using ostracods taken from the Ammonitico Rosso facies which is represented by Kösrelik Member of Bayırköy Formation. In this research, field studies were made, two mesured stratigraphic sections were drawn and laboratory work was done on the samples and at the end, after the samples were examined under the binocular microscope; their taxonomic, chronostratigraphic, biostratigraphic, paleoenvironmental and paleogeographic definitions were made. Finally, 13 ostracod genera namely Polycope, Cytherella, Ledahia, Ogmoconcha, Ogmoconchella, Bairdia, Lobobairdia, Isobythocypris, Ptychobairdia, Schuleridea, Liasina, Paracypris, and Tanycythere and 24 taxa was defined. With the help of 11 determined taxa, it is concluded that the age of Kösrelik Member to be Pliensbachien and that Ammonitico Rosso facies was situated in the shallow parts of Neotethys in Early Jurassic.