Doğrusal bozulma etkisi ve iş tabanlı sıra bağımlı teslimat süreli çizelgeleme problemlerine polinom zamanlı çözüm yaklaşımları
- Tez No: 528922
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURAN TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bozulma etkisi, toplam tamamlanma zamanı, maksimum tamamlanma zamanı, toplam geç kalma süresi, ağırlıklı toplam tamamlanma zamanı, Deteriorating jobs, total completion time, maximum completion time, the total late period, weighted total completion time
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Son yıllarda bozulma etkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. İşlerin işlem zamanları, pozisyon ve zamana bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İşin süresi sürekli aynı işlem süresinde olmamaktadır. Bazı durumlarda işlem süresi artabilir. Bu olgu bozulma etkisi olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada tek makinada doğrusal bozulma etkisi altındaiş tabanlı sıra bağımlı teslimat süreli çizelgeleme problemleri ele alınmıştır. Bu uygulama ile literatüre önemli katkı sağlaması ve gelecek çalışmalara yol göstermesi amaçlanmaktadır. Bu problemlerin çözülebilmesi için bazı teoremler geliştirilmiştir. Ele alınan çalışmaların amaç fonksiyonları: toplam tamamlanma zamanı, maksimum tamamlanma zamanı, toplam geç kalma süresi, ağırlıklı toplam tamamlanma zamanı şeklindedir. Toplam tamamlanma zamanını ve maksimum tamamlanma zamanını minimize etmek için en kısa işlem süresi (Shortest Processing Time – SPT), ağırlıklı toplam tamamlanma zamanını minimize etmek için ağırlıklandırılmış en kısa işlem süresi (Weighted Shortest Processing Time – WSPT), teslim tarihini minimize etmek için en erken teslim tarihi (Earliest Due Date – EDD) kuralları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, many studies have been done on the effect of deterioration. Processing times of jobs vary depending on position and time. The processing time of the jobs can be the same continuously. In some cases the processing time may increase. This phenomenon is called the deteriorating jobs. In this study, we consider single machine scheduling with deteriorating jobs work-based sequence dependent delivery times scheduling problems. With this application guide is intended to provide an important contribution to the literature and future studies. Some theorems developed in order to solve these problems. Objective functions Of the studies: total completion time, maximum completion time, the total late period, weighted total completion time.Shortest processing time (SPT) rule was used to minimize total completion time and maximum completion time,weighted shortest processing time (WSPT) rule was used to minimize weighted average processing time, and early due date (EDD) rule was used to minimize the delivery time.