Gastrointestinal kanama ile başvuran hastalarda yeni oral antikoagülan kullanım sıklığı ve prognoza etkisi
New oral anti̇coagulant use frequency and prognosti̇c effect i̇n pati̇ents presenti̇ng wi̇th gastroi̇ntesti̇nal bleedi̇ng
- Tez No: 529074
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDEF KURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal kanama, yeni oral antikoagülan ilaçlar, varfarin, Gastrointestinal bleeding, new oral anticoagulants, warfarin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Gastrointestinal Kanama İle Başvuran Hastalarda Yeni Oral Antikoagülan Kullanım Sıklığı Ve Prognoza Etkisi Giriş: Atrial fibrilasyon veya mekanik kalp kapağı hastalarında venöz tromboembolizmi önlemek ve derin ven trombozu/pulmoner emboli tedavisi için oral antikoagülanlar kullanılmaktadır. Varfarine ek olarak yeni oral antikogülan ilaçların kullanımı giderek artmaktadır. Antikoagülan ilaçlar gastrointestinal kanama için risk faktörüdür ve kanamayı artırmaktadır. Çalışmamızda gastrointestinal kanama ile başvuran hastalarda yeni oral antikoagülan kullanım sıklığını ve prognoza etkisini belirleyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine 12/05/2016 ve 05/09/2017 tarihleri arasında gastrointestinal kanama ile başvuran ve yatışı sırasında gastrointestinal kanama gelişen hastalar prospektif olarak dahil edildi. Hastalar yeni oral antikoagülan kullananlar ve yeni oral antikoagülan kullanmayanlar olarak sınıflandırılıp; yaş, nabız sayısı, taşikardi varlığı, sistolik kan basıncı değeri, sistolik kan basıncının 100 mmHg'nın altında olması, hastanede yatış süresi (gün), yoğun bakım ihtiyacı olması, yoğun bakımda yatış süresi (gün), hemoglobin düşüşü (g/dl), yapılan eritrosit süspansiyonu transfüzyonu sayısı (ünite), 4 ünite üzerinde eritrosit süspansiyonu transfüzyonu ihtiyacı kriterleri açısından karşılaştırıldı. Yeni oral antikoagülan kullanan hastalar aynı kriterler açısından“varfarin kullananˮ ve ”asetil salisilik asitˮ kullanan hastalar ile de karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 146 hasta alındı. Hastaların 8'inde (% 5,5) yeni oral antikoagülan kullanımı olup bu hastaların yaş ortalaması 82,2±7,7 yıl olarak saptandı. Yeni oral antikoagülan kullanmayan hastalar ile karşılaştırıldığında, yeni oral antikoagülan kullanan hastalar daha yaşlı idi ve istatistiksel olarak anlamlı (p0,05). Yeni oral antikoagülan kullanan hastalarda gastrointestinal kanama sebebi ile mortalite izlenmedi. Sonuçlar: Literatürde gastrointestinal kanamalı hastalarda yeni oral antikoagülan kullanım sıklığını değerlendiren sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızda gastrointestinal kanama ile başvuran hastalarda yeni oral antikoagülan kullanım sıklığını % 5,5 olarak saptadık. Çalışmada yeni oral antikoagülan kullanımının yeni oral antikoagülan kullanmayan, varfarin kullanan, asetil salisilik asit kullanan hastalar ile ayrı ayrı karşılaştırıldığında prognozu olumsuz etkilemediğini saptadık. Yeni oral antikoagülan kullanan hasta sayısının az olması sebebi ile prognoz hakkında daha sağlıklı veriler elde edebilmek için daha fazla sayıda hasta içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
New Oral Anticoagulant Use Frequency And Prognostic Effect In Patients Presenting With Gastrointestinal Bleeding Introduction: Oral anticoagulants are frequently used in the treatment of deep vein thrombosis/pulmonary embolism and in the prevention of venous thromboembolism in patients with atrial fibrillation or mechanical heart valve replacement. In addition to warfarin, the use of new oral anticoagulant drugs is becoming more common. Using Anticoagulant drugs is a risk factor for gastrointestinal bleeding and also increases bleeding. Our study aimed to evaluate the frequency of anticoagulant usage and its effect on prognosis in patients admitted with gastrointestinal bleeding. Materials and Method: Patients who developed gastrointestinal bleeding during admission between the dates of 12/05/2016 and 05/09/2017 to the Balcalı Hospital of the Cukurova University Medical Faculty were prospectively included to the study. Patients were classified as those who used new oral anticoagulants and those who did not use new oral anticoagulants and were compared for the following criteria age, pulse rate, presence of tachycardia, systolic blood pressure value, presence of systolic blood pressure below 100 mmHg, hospitalization duration (days), need for intensive care, duration in intensive care unit (days), hemoglobin decline (g/dl), the number of erythrocyte suspension transfusions (units), need for transfusion of erythrocyte suspension over 4 units . Patients using new oral anticoagulants were also compared for the same criteria with patients using warfarin and acetyl salicylic acid. Results: 146 patients were included into the study. 8 of the patients (5,5%) were using new oral anticoagulants with an average age of 82,2±7,7. When compared with patients who were not using new oral anticoagulants, patients who were using new oral anticoagulants were older and this was found to be statistically significant (p0,05). Mortality due to gastrointestinal bleeding in patients using new oral anticoagulants was not observed. Conclusion: There are a limited number of studies evaluating the frequency of use of new oral anticoagulants in patients with gastrointestinal bleeding. The frequency of use of new oral anticoagulants in patients admitted with gastrointestinal bleeding was 5.5% in our study. When patients using new oral anticoagulants were compared with patients who did not use new oral anticoagulants, and also compared separately with patients using warfarin and acetyl salicylic acid, we found that it did not adversely affect the prognosis. Due to the low number of patients using new oral anticoagulants, studies involving a greater number of patients are needed to obtain more accurate data on prognosis.