Ahmet Yesevî'nin hikmetleri ile Yunus Emre Divânı'nın hayatın geçiş dönemleri açısından karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
A comparative examination of the divine wisdoms (Hikmet) of Ahmet Yesevî and Di̇wân of Yunus Emre from the poi̇nt of view of the transi̇ti̇ons of life
  1. Tez No: 529110
  2. Yazar: TALHA SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Yesevî, Yunus Emre, Aşk, Tasavvuf, Hayat, Din, Hoşgörü, Geçiş Dönemleri, Ahmet Yesevî, Yunus Emre, Divine Love, Tasawwuf, Life, Religion, Tolerance, Transitions of Life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Hoca Ahmet Yesevî ve Yunus Emre edebi değerleri olduğu kadar şahsi ve manevi değerleri ile de bizleri biz yapan, çağına ve sonrasına yol gösterip açan, aklen ve ruhen insanlığı arındırıp besleyen iki büyük gönül insanıdır. Ömürlerini aşk, hoşgörü, din, ahlak, tasavvuf, iyilik ve güzellik gibi yüce değerler uğruna adamışlar, yaşamış ve yaşatmışlar ayrıca vefatlarından sonra da öğretileri ve eserleri ile insanlığa ışık tutmuşlardır. Çalışmamız da bu iki güzide şahsiyetin hayatları ile birlikte, hayatları ışığında eserlerine yansıyan geçiş dönemlerine vurgu yapılmaktadır. Doğum, hayat ve ölüm esasları üzerinden eserler incelenmiştir. Her iki sanatkârın benzer ve farklılıklarıyla birlikte, etkileri ve fikri yapıları da ele alınmıştır. Örnekler ile birlikte, şahsiyetlerin özellikleri de ön planda tutulmuştur. Yaratan ve yaratılan nazarındaki duruşları, tutumları ve sunuşları ortaya konulmuştur. Bu çalışma şahsiyetlerin sanatkârane kişilikleri ile birlikte birer derviş ve manevi gönül insanı olmaları hasebiyle tasavvufi bir çalışma olarak da düşünülebilir. Bilim ve gönül birlikteliği içerisinde sunulan eserler üzerine çalışmalar da bu yönde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Hodja Ahmet Yesevî and Yunus Emre were two heartfelt humans who had made us what we are now, guided humans in their eras and after, mentally and spiritually purified and fostered humanity not only by their literary values but also by their personal and inward values. They had dedicated their lives to supreme values such as divine love, tolerance, religion, morality, tasawwuf, kindness, and fairness. While they had lived, they had cherished humans around them. In addition, after their deaths, their doctrines and works have enlightened humanity. In our study their life transitions displayed in their works were emphasized in the light of their lives along with the their life courses. The works were examined on the bases of birth, life, and death. In addition to the differences and similarities of two artisans, their impacts and idea structures were addressed. Their personal properties as well as special examples were in the foreground. Their stances, attitudes, and presentations were exhibited with regard to the creator and the creatures. This study may also be considered as a tasawwuf study since the artisans were derwishes and spiritual persons, as well. All studies on manuscripts that have been presented in combination of knowledge and divine wisdom are recognized in this regard.