Investigation of using reclaimed asphalt pavement (RAP) as a road sub base and base course material
Atık asfalt malzemesinin, yol alt ve ana tabaka malzemesi olarak kullanılmasının araştırılması
- Tez No: 530225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAMZA TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekanik Özellikler, Geri kazanımlı Asfalt Yol (RAP), Harmanlama teknikleri, Parçacık boyutu, Proctor, Atterberg, California Bearing Ratio (CBR), Mechanical Properties, RAP, Particle size, Proctor, Atterberg, California Bearing Ratio (CBR)
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yol yapımı için Asfalt Kaplamanın Geri Dönüşümü (RAP) tekniği yaygın olarak kullanılmaktadır, böylelikle RAP, dünyadaki en kullanılan dönüşümlü malzeme olarak adlandırılmaktadır. RAP genellikle asfalt karışımında bir agrega ikame maddesi olarak da kullanılır. Ayrıca granüller alt baz veya baz agrega ve dolgu veya dolgu malzemesi olarak kullanılır. Ne yazık ki, RAP malzemelerinin mekanik özellikleri, alt tabaka ve temel agrega malzemelerinin özelliklerini karşılamamaktadır. Bu çalışmanın amacı, yerel RAP materyalinin mekanik özelliklerini geliştirmek için RAP ve farklı RAP / ham agrega harmanlama tekniklerini araştırmak ve incelemektir. Bu amaçlara ulaşmak için detaylı bir laboratuvar test programı uygulandı. % 30'a varan RAP materyalinin yerel ham alt tabaka ve temel malzemelerle harmanlanmasının, yol alt tabakası, temel materyalleri gereksinimlerini karşılamak için RAP mekanik özelliklerini geliştirdiği ve ekonomik, çevresel ve sürdürülebilir yol yapım tekniği sağladığı bulundu.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate and examine reclaimed asphalt pavement (RAP) material and different RAP/virgin aggregate blending techniques that can improve the mechanical characteristics of local RAP materials to meet the specification of afnor (French Association for Standardization) for road subbase and base course characteristics. A detailed laboratory testing program was conducted to achieve these objectives. It was found that the blending of up to 30% RAP materials with local virgin sub-base and base materials improves the RAP mechanical characteristics to meet requirements for road sub-base, base materials and provides economical, environmental, and sustainable road construction alternatively technique.