Tekstil ve kâğıt yapılı kompozit uygulamalar ve sanatsal çalışmalar
Practices of composite structures made of textile and paper and artistic works
  1. Tez No: 530353
  2. Yazar: ESRA DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHRİBAN ÖZLENEN İŞMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: kâğıt, kâğıt hamuru, kompozit, tekstil lifleri, geri dönüşüm, paper, paper pulp, composite, textile fiber, recycling
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Tarihsel süreci incelendiğinde kâğıdın kullanım amaçlarının çok geniş bir çeşitliliğe sahip olduğu görülmektedir. Kâğıt; günlük hayatın içinde temizlik, ambalaj ama en çok da bilgi aktarımı gibi amaçlarla kullanılarak işlevsel niteliğiyle ön plana çıkan bir malzeme olmuştur. Bu durum kâğıdın, doğal ve el üretimi olma özelliğinden sıyrılarak tek tip, sanayi ürünü bir materyal olmasına kapı aralamıştır. Kâğıdın sanayileşmesi ise, gelir artışına yönelik alternatif üretim yöntemlerini geliştirmiştir. Kâğıt, başta kitap sanatları olmak üzere, sanatın hemen hemen tüm kollarında kullanılmaktadır. Fakat görülen odur ki; bu malzeme daha çok üzerinde çizgi, şekil, renk veya motif bulunan, bir ifadeyi ya da duyguyu ileten araç olarak kullanılmıştır. Kâğıdın kendisinin sanatsal bir çalışma ya da tasarım olduğu örnekler ise oldukça az sayıdadır. Malzemenin kendisini tasarlamak, onu yakından tanıma koşulunu da beraberinde getirmektedir. Çalışmada da deneyimlendiği üzere; ifade yöntem ve şekillerinin çerçevesinin bu sayede genişletilebileceğini söylemek mümkündür. Bu noktadan hareketle ve çevreci bir hassasiyetle, kâğıt malzemesinin elde üretim olanakları araştırılmış ve ikincil liflerden oluşan kâğıt hamurunda, büyük çoğunluğu geri dönüşümden elde edilen tekstil lifleri ve atıkları kullanılarak kumaş benzeri kompozitler oluşturulmuştur. Sistematik bir çalışma düzeniyle, optimum sonuca ulaşılana kadar reçeteler hazırlanarak, ortaya çıkan sonuç ve deneyimler sanatsal bir söyleme dönüştürülmüştür. Geleneksel metotlarla başlayan elde kâğıt yapımı; kompozit üretim şekilleri, kullanılan malzemelerin sağladığı olanakların farkındalığı, el becerileri ve edinilen deneyimlerle birleştirilerek, daha güncel bir söylemle sanatsal ifadeler ortaya çıkarma olanakları vurgulanmıştır. Elde edilen kompozitlerin üretim şekilleri, kâğıdın biçimsel olarak da yorumlanabilmesini sağlamış ve böylelikle, esin kaynağı tılsımlı gömlekler olan sanatsal çalışmalar yapılmıştır. Bu da sanatsal anlamda duyguyu aktaran değil, kendi bünyesinde barındıran tasarımlar yapılmasına olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
When investigated the historical process of paper, it can be seen that paper had a wide scale of usage aim. Paper; come into prominence with its functional quality; by using it in daily life like cleaning, packaging etc. and especially for information transferring. So this caused paper to become a monotype industrial material against its being a natural and hand made product. The industrialization of paper has improved the producting methods which increase efficiency for the income. Paper is a material which used in nearly every branch of art but of course book arts at first. Yet what has seen is; it's used as a sense transfer material with line, shape, colour or pattern on it. There are a few examples which the material itself, is the artistic work or design. Designing the material itself, brings the requirement to know it closely. As it's experienced in this study, it is possible to say that broadening the frame of expression form and methods, can be possible by this way. With all these causes and an environmentalist precision, the methods of producting hand made paper is searched and in the paper clay which made of secondary fibers, mostly recycled fibers and waste textiles are used to make composites look like textile. With a systematic working order, prescriptions are prepared until the optimum result is achieved and the results and experiences are transformed into an artistic discourse. Paper making by hand which started with traditional methods; combined with the production forms of composites, the awareness of the possibilities that the material provided, the hand skills and the gained experiences; it is emphasized the possibilities of creating artistic expressions with a more up-to-date discourse, The production forms of this composites, also provided to comment paper formally and in this way, artistic works which are inspired of Ottoman talismanic shirts have done. So in an artistic meaning, ultimately all these things enabled to make designs with the sense within the body of the art work itself, not just transferring it as a paper.