Edirne il merkezindeki hekimlerin anafilaksi hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the level of knowledge about anaphylaxis among physicians in the province of Edirne
  1. Tez No: 530397
  2. Yazar: RAİF YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFER MEHTAP YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anafilaksi, anket, epinefrin, Anaphylaxis, epinephrine, questionnaire
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Anafilaksi, ani başlangıçlı ve ölüme neden olabilen ciddi bir hipersensitivite reaksiyonu olarak tanımlanmaktadır. Anafilakside mortaliteyi etkileyen en önemli faktörlerden biri epinefrin uygulamasındaki gecikmedir. Bu nedenle tanının konup epinefrinin zamanında uygulanması hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada Edirne il merkezindeki hekimlerin anafilaksi tanı ve tedavisi konusundaki bilgi düzeyleri ile tutumlarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmamıza Edirne il merkezinde çalışan toplam 347 hekim katıldı. Anafilaksinin semptom ve bulgularına yönelik sorulan soruda; verilen cevaplar doğrultusunda çalışmaya katılan hekimlerin bu konudaki bilgilerinin yetersiz kaldığı görülmüştür. Anafilaksi tedavisinde tercih edilecek ilk ilaç olarak epinefrini seçen hekimlerin oranı %87,6 idi. İlk tercihi epinefrin olanların yaklaşık yarısı intramuskuler uygulama yolunu belirtti. Anafilaksinin ilk tedavisi olan 0,01 mg/kg dozunda İM epinefrini doğru belirten hekimlerin oranı %28 ile oldukça düşük saptandı. Çalışmamıza katılan hekimlerin %11,5'i branşıyla ilgili olmadığını düşündüğünden anafilaksiyle ilgili herhangi bir literatür, kitap bölümü veya rehber okumadığını belirtti. Hekimlerin %32'si anafilaksi olgusuyla karşılaştığı sırada okuma gereksinimi duyduğunu belirtti. Yaklaşık yarısı anafilaksiyle ilgili herhangi bir literatür, kitap bölümü veya rehber okumadığını acil durumda başvurabileceği anlaşılması ve uygulanması kolay bir tedavi şemasını tercih edeceğini ifade etti. Anafilaksiden şüphelendiği hasta karşısında %40,9 oranında hekim mevcut reaksiyonu tedavi ettikten sonra allerji uzmanının olduğu bir merkeze elektif şartlarda yönlendireceğini belirtti. Hekimlere anafilaksi tedavisinin nerede ve kim tarafından yapılabileceği sorulduğunda bu tedavinin hastane dışındaki ortamlarda da hastanın kendisi ya da sağlık personeli olmayankişiler tarafından da uygulanabileceğini ifade eden hekim sayısı ankete katılan tüm hekimlerin yarısından azdı. Sonuç olarak Edirne il merkezinde çalışmakta olan hekimlerin anafilaksiyle ilgili bilgi düzeyi, tanı, tedavi ve takibi içeren birçok noktada yetersiz bulunmuştur. Bu nedenle, anafilaksinin doğru tanınması, tedavisinin doğru yapılması, gözlem süresinin uygun olması, yanlış tanı konan vakaları ve anafilaksi kaynaklı ölümleri önlemek için ulusal bir eğitim programı geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Anaphylaxis is a severe, potentially fatal, hypersensitivity reaction of rapid onset. One of the most important factors affecting mortality in anaphylaxis is the delay in epinephrine administration. For this reason, it is vital that the diagnosis is made and the epinephrine is administered in a timely manner. In this study, it was aimed to determine the knowledge levels and attitudes of the physicians in the center of Edirne about the diagnosis and treatment of anaphylaxis. 347 physicians working in the center of Edirne participated in our study. In the question about the symptoms and findings of anaphylaxis; according to the answers given, it was seen that the knowledge of the physicians who participated in the study was insufficient. The proportion of physicians who chose epinephrine as the first drug to be preferred in the treatment of anaphylaxis was 87.6%. Approximately half of the physicians whose first choice is epinephrine has chosen the route of intramuscular administration. The first line treatment of anaphylaxis is 0,01 mg/kg IM epinephrine. The rate of physicians who knew this correctly was found to be very low with 28%. 11.5% of the physicians in our study said that they did not read any literature, book chapter or guide about anaphylaxis because they thought it was not related to their speciality. 32% of physicians said they needed to be read when they encountered an anaphylaxis. Nearly half of the physicians stated that they did not read any literature, book chapters or guides about anaphylaxis. They stated that they would prefer an easy and understandable treatment scheme to apply in case of emergency. 40.9% of the doctors said that they would treat a patient who was suspected of anaphylaxis and then electively send it to a center where the allergy specialist was. Physicians were asked where and by whom anaphylaxis treatment could be performed. The number of physicians who stated that this treatment could also be performed by the patient himself or by non-medical personnel in the non-hospital settings was less than half of all physicians surveyed. As a result, the level of knowledge about anaphylaxis among physicians in the center of Edirne was found to be insufficient at many points including diagnosis, treatment and follow-up. Therefore, we think that a national training program should be developed for physicians to diagnose anaphylaxis correctly, to treatment properly, to provide appropriate observation time and to prevent misdiagnosis and anaphylaxis deaths.