Coğrafi mekân, kurumsallaşma ve kimlik ilişkisi perspektifinde Avrupalılık kimliği
The identity of Europeanity in the perspective of geographical location, institutionalization and identity relations
  1. Tez No: 530681
  2. Yazar: MUSTAFA TIRAMPAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluş, Ötekisi, Kimlik, Üst Kimlik, Uluslarüstü Kimlik, Coğrafi Mekân, Kurumsallaşma, Kimlik İlişkisi, Avrupa, Avrupalılık Kimliği, Batı Medeniyeti, Existence, the Other, Identity, Supra-Identity, Supra-National Identity, Geographical Location, Institutionalization, Identity Relation, Europe, Identity of Europeanity, Western Civilization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünya medeniyetini derinden etkileyen ve son birkaç yüzyıldır ona yön veren Batı dünyasının çıkış noktası, Avrupa'nın öz ve net tanımlaması olan Avrupalılık kimliğini doğru değerlendirmek, Batı medeniyetinin ve onun ihtiva ettiklerinin kavranmasına kolaylık sağlayacaktır. Bu çerçevede, Avrupalılık kimliğini; ulus kimlik anlayışı ile değerlendirerek, onun var olup olmadığını dahi tartışma konusu haline getiren sert savların aksine, tarihsel derinliğe sahip, ana beslenme hatları olan: Antik Yunan, Roma, Hristiyanlık ve diğer önemli tarihsel tecrübeler ile beraber değerlendirilmesi, çalışmamız açısından önem arz etmektedir. Çalışmamızda; coğrafi mekân, kurumsallaşma ve kimlik ilişkisi perspektifinde Avrupalılık kimliğinin ne olduğu, nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve büyüyen ötekisine paralel olarak var olan/ortaya çıkan bu kimliğin, ulusüstü bir kimlik olup olmadığı sorgulanmıştır. Ayrıca, büyüyen ötekisine paralel olarak var olan ve gelişen bu kimlik anlayışının, salt hâkim güç olmayan tehditkâr ötekisinin/ötekilerinin varlığının getirdiği avantajlar doğrultusunda, AB merkezli nasıl bir dönüşüm süreci geçirdiği değerlendirilmiştir. Çalışma konusu; psikoloji, felsefe, sosyoloji, tarih ve teoloji gibi bilim dallarından da faydalanarak, disiplinler arası bir yöntem ile mercek altına alınmıştır Çalışma neticesinde: Coğrafi mekân, kurumsallaşma ve kimlik ilişkisi parametreleri ışığında; Avrupalılık kimliğinin tarihsel arka planı olan, kendine özgü, ötekisine ve koşullara göre şekil alarak var olma savaşı veren, ulusüstü bir kimlik olduğu ve doğru değerlendirilebilmesi için ulusüstü kimlik anlayışı ile ele alınmaması gerektiği görülmektedir. Ötekisinin etkisi ile değişim süreci paralel olan Avrupalılık kimliğinin, Avrupa Birliği oluşumu süreciyle edindiği tecrübe, var olan üst kimliğin dönemsel evrilmesidir. Bu süreç, zaten var olan Avrupalılık üst kimlik anlayışını nispeten ulus kimlik anlayışına yaklaştırırken;“Batı dünyası ve medeniyeti Avrupalılık kimliğinin çıktısıdır”söylemi, kendine özgü bu üst kimlik anlayışının ulus kimlik anlayışının kalıbına sığamayacak kadar, kendine has olduğunu hatırlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
An accurate assessment of the identity of Europeanity, the starting point of the western world which has deeply influenced the world civilization and has guided it for the last few centuries, and the clear definition of Europe, will facilitate to understand what the western civilization and its inclusions are. Within this framework, instead of harsh theses that evaluates European identity via the approach of national identity and even discuss whether it actually exists or not, it is of great importance for research to evaluate this topic together with ancient Greek, Roman, Christianity and other important historical experiences, the main feeding lines of identity of Europeanity which have a deep historical background. In our study; it has been questioned what the identity of Europeanity is in the perspective of three main parameters: geographical location, institutionalization, and identity relation and how it should be assessed and whether it is a supra-national identity which emerged parallel to its growing other or not. In addition, the identity of Europeanity, existing and growing parallel to its growing other, has been examined to realize how it has experienced a transformation process based on European Union under the circumstances consisted of the advantages coming with its non- dominant but threatening other. The theme of the thesis has been analyzed via interdisciplinary methods with the uses of science branches such as psychology, philosophy, sociology, history and theology...etc. As a result of the study; in the light of these parameters, it is seen that the identity of Europeanism is a supranational identity which is unique to itself with its own historical background, in a war so as to exist by shaping itself according to its other and conditions and it should not be evaluated via approach of the national identity to be done correctly. On the other hand, the European Union is an experience as a periodic evolvement of a pre-existing supra-identity named as the identity of Europeanity of which metamorphosis depends on its other in parallel. While the European Union process is relatively adducting the understanding of supra-identity of Europeanity to the approach of national identity in many aspects, the discourse of ''western world and civilization is the outcome of the identity of Europeanity'' reminds that this supranational identity, which is unique to itself, does not fit into the patterns of national identity.