Deneysel tip 1 diabet oluşturulmuş ratlarda mezenşimal kök hücre ile insülin tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of mesenchymal stem cell therapy and insulin therapy type 1 diabetic rats
  1. Tez No: 531565
  2. Yazar: GÖKÇEN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezenkimal Kök Hücreler, Streptozotosin, Diyabetik Rat, İnsülin, Mesenchymal Stem Cells, Streptozotocin, Diabetic Rat, Insulin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Deneysel Tip 1 Diabet Oluşturulmuş Ratlarda Mezenşimal Kök Hücre Tedavisi ile İnsülin Tedavisinin Karşılaştırılması Beta hücre harabiyetiyle karakterize diyabet dünya çapında mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerinin başında gelmektedir. Günümüzde en yaygın klinik tedavi uygulaması olarak ekzojen kaynaklı insülin replasmanı kullanılmaktadır. Bununla birlikte uzun süreli insülin kullanımının meydana getirdiği komplikasyonlar nedeniyle alternatif tedavi şekilleri araştırılmaktadır. MKH tedavisi bu uygulamalar içinde üzerinde çalışılan yöntemlerden birisidir. Ancak kök hücre uygulaması sonrasında multifaktöriyel olumsuz şartların oluşturduğu hücresel stres nedeniyle meydana gelen hücre kaybı kök hücre tedavisi modellerinin geliştirilmesine yönelik bir araştırma alanının doğmasına neden olmuştur. Çalışmamızda MKH'lerin erkek albino sıçanlarında Streptozotosin ile indüklenen diyabet üzerindeki etkisini, potansiyel terapötik etkisini ve insan hastalıklarında olası uygulamalarını keşfetmeyi amaçladık. Bu araştırmada 24 erkek Wistar albino cinsi rat (250 - 300 gram) kullanıldı. Dört gruba ayrıldı: Grup I (Diyabetik grup), Grup 2 (İnsülin tedavisi alan diyabetik grup), Grup 3 (MKH ile tedavi edilen diyabetik grup) ve Grup 4 (MKH ve İnsülinle tedavi edilen diyabetik grup). Diyabet modeli, STZ'nin (50 mg / kg) intraperitonal enjeksiyonu ile oluşturuldu. MKH, Grup 3 ve Grup 4'te sıçan pankreasına intrapankreatik olarak tek seferde enjekte edildi ve üç hafta sonra bütün deney grupları sakrifiye edildi. Deney süresince tüm deneklerin kan glikoz ve insulin seviyeleri ölçüldü. Sonuç olarak MKH tedavisi istatiksel olarak anlamlı olmamasına karşın Tip 1 diyabet oluşturulan ratlarda dokusal düzeyde önemli rejeneratif yeteneklere sahipti. Fonksiyonel anlamda bu etkinliğinin de olduğu gözlemlendi. Bu sonıuçlar ışığında MKH tedavisinin sağlıklı pankreas morfolojisinin kazanılmasınında ve Tip 1 Diyabet tedavisinde ek bir tedavi uygulaması olarak kullanılabileceği düşünüldü. Tip 1 diyabet vakalarında histopatolojik iyileşme yönünde katkı yapmasına karşın bu etkinin vücut için daha efektif olması için ek bir moleküle ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Çalışmamızın sonuçları bu molekülün erken kısa dönemde insülin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Mesenchymal Stem Cell Therapy and Insulin Therapy in the Experimental Type 1 Diabetic Rats Diabetes characterized by beta cell destruction is one of the most important causes of mortality and morbidity worldwide. Today, exogenous insulin replacement is the most common clinical treatment. However, alternative treatment modalities are investigated due to complications caused by prolonged use of insulin. MCH therapy is one of the methods studied in these applications. However, cell loss resulting from cellular stress caused by multifactorial adverse conditions after stem cell administration has led to the emergence of a research area for the development of stem cell therapy models. In our study, we aimed to explore the effect of MSCs on Streptozotocin-induced diabetes in male albino rats, their potential therapeutic effect and possible applications in human diseases. In this study, 24 male Wistar albino rats (250 - 300 grams) were used. It was divided into four groups: Group I (Diabetic group), Group 2 (Diabetic group receiving insulin therapy), Group 3 (MDC-treated diabetic group) and Group 4 (MSC and Insulin-treated diabetic group). The model of diabetes was generated by intraperitoneal injection of STZ (50 mg / kg). MSCs were injected intrapancetically in the rat pancreas in Group 3 and Group 4 at one time and all experimental groups were sacrificed three weeks later. Blood glucose and insulin levels of all subjects were measured during the experiment. In conclusion, although the treatment of MCD was not statistically significant, it had significant regenerative abilities at the textural level in rats with Type 1 diabetes. In the light of these results, it was thought that MSC treatment could be used as an additional treatment in the treatment of Type 1 Diabetes and in obtaining healthy pancreatic morphology. We believe that there is a need for an additional molecule to make this effect more effective for the body, although it contributes to histopathological recovery in patients with type 1 diabetes. The results of our study indicate that this molecule is early short-term insulin.