Hemipleji hastalarında klasik türk müziğinin spastisite üzerine etkisi
The effects of classical Turkish music on spasticity in hemiplegia patients
- Tez No: 533133
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Nutrition, University student, Nutrition knowledge, Dietician profession, Music, Music therapy, Spasticity, Spasticity therapy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı Klasik Türk Müziğinin hemipleji hastalarında gelişen spastisite üzerindeki etkisini araştırmaktır. Fizik tedavi servisinde Serebrovasküler Olay (SVO) sonucu hemipleji tablosu ile yatan 20 çalışma ve 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 hasta, ilki tedaviden önce ve ikincisi tedaviden sonra olmak üzere iki defa değerlendirildi. Çalışmaya katılan tüm bireylerden yasal izin alınarak, demografik bilgiler kayıt altına alındı. Hastaların spastisite şiddetini değerlendirmek için Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ve Tardieu Skalası (TS) kullanıldı. Spastisite açısı tespiti için gonyometre kullanıldı. Günlük yaşam aktivite düzeylerini değerlendirmek için Barthel İndeksi (Bİ), bağımsızlık düzeylerini ölçmek için Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) kullanıldı. Hastaların spastisite şiddetini değerlendirmede dirsek fleksör, omuz ekstansör, omuz adduktör, omuz eksternal ve internal rotatör, kalça adduktör, kalça ekstansör, diz fleksör ve ayak bileği plantar fleksör kasları dikkate alındı. Analizlerde p0,05). Bİ ile FBÖ arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hastaların MAS puanları ile Bİ, FBÖ motor ve FBÖ toplam değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hastaların spastisite değerleri yükseldikçe bağımsızlık düzeyleri düşmektedir. Hastaların FBÖ kognitif puanları ile toplam MAS ve üst ekstremite MAS değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. FBÖ kognitif puanları ile alt ekstremite MAS değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of Classical Turkish Music on spasticity developing in hemiplegic patients. Forty patients (20, study, 20 controls) who were admitted to the physiotherapy service with a hemiplegia table resulting from a cerebrovascular event (SVO) were evaluated twice before and after treatment. Demographic information was recorded by taking legal permission from all the individuals involved in the study. Modified Ashworth Scale (MAS) and Tardieu Scale (TS) were used to assess the spasticity severity of the patients. A goniometer was used to detect spasticity angle. The Barthel Index (BI) was used to assess daily living activity levels and the Functional İndependence Scale (FIM) was used to measure independence levels. The elbow flexor, shoulder extender, shoulder adductor, shoulder external and internal rotator, hip adductor, hip extender, knee flexor and ankle plantar flexor muscles were considered to assess the spasticity severity of the patients. P 0,05). A significant relationship was found between Barthel İndex and FIM values. There was a significant correlation between MAS scores of patients and BI, FIM motor and FIM total values. As the spasticity values of the patients increase, the levels of independence decrease. There was a significant relationship between FIM cognitive scores of the patients, upper extremity MAS and total MAS values. There were no significant correlations between FIM cognitive scores and lower extremity mas scores.