Lise son sınıfa devam eden kız öğrencilerde yeme bağımlılığı ile kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The studyof the relationship between eating addiction and anxiety among famele high school seniors
  1. Tez No: 533172
  2. Yazar: ELİF ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kız öğrenci, Yeme bağımlılığı, Kaygı, Female student, Eating addiction, Anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, lise son sınıfa devam eden kız öğrencilerde yeme bağımlılığının kaygı ile arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışmanın evrenini, İstanbul ili Pendik ilçesindeki devlet kız liselerinde Aralık 2017 – Şubat 2018 tarihleri arasında lise son sınıfına devam eden 1276 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemi, evren belli olduğu durumda örneklem hesaplama formülüne göre hesaplanmış ve 318 öğrenci örnekleme dâhil edilmiştir. Veriler, demografik özelliklere yönelik kişisel bilgi formu, Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği ve Durumluk Kaygı Envanteri ile elde edildi. Araştırmada elde edilen veriler SPSS Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanılmış, değişkenlerin dağılımı kolmogorov simirnov test ile ölçülmüştür. Nicel bağımsız verilerin analizinde –Mann Whitney U testi, nitel bağımsız verilerin analizinde ki-kare test, ki-kare test koşulları sağlanmadığında fischer test kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin çoğunluğunun normal kiloda olduğu, 3 kardeşe sahip ve ailesi ile yaşadığı bulundu. Öğrencilerin duygu durumlarının yeme davranışı üzerine anlamlı fark yaratacak düzeyde etkilemediği görüldü. Ancak yeme tutumu bozukluğu olan grupta ağırlık ve BMI değeri anlamlı olarak yüksekti ve benlik saygıları düşük bulundu. Aynı zamanda yeme tutumu bozukluğu olan grupta kaygı puanı da yüksek bulundu. Kaygısı olan grupta kendisini güzel/yakışıklı bulmama oranı düşük olmasının yanı sıra düzenli bedensel aktivite yapma oranı da düşük bulundu. Yeme Bozukluğu Davranışları ve kaygı düzeylerinden bağımsız olarak öğrencilerin çoğunun rehberlik ve danışma ihtiyaçları için bir okul hemşiresinin bulunmasını gerekli gördükleri belirlendi. Bu çalışmanın sonucuna göre, ergen yaş kız grubu öğrencilerin dönemsel kaygılarının yüksek olduğu ve kaygının da yeme tutumlarını olumsuz etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been cunducted in order to determine the relationship between food addiction and anxiety amonf female adolescents. The universe of this definitive and cross sectional study consists of 1276 female students who were in their senior year of a goverment high school located in İstanbul's the district of Pendik, between 2017-2018. The sample of the study was calculated according to the sample calculation formula when the universe is known and 318 students were included in the sample. The data was collected by using a demographic personal infirmation form, Yale Food Addiction Scale and State Trait Anxiety Inventory (STAI). The collected data was analysed by using the SPSS Windows 22.0 software package. The definitive statistics of the data consists of mean, mode, median, standard deviation, lowest and highest frequencies and ratio values. The distribution of variables was assesed by Kolmogorov Simirnov Test. The quantitative independent variables were analysed by Whitney U Test and qualitative independent variables were analysed by Xi Square Test, which was substituted by the Fischer Test when the conditions for the Xi Square Test were not fulfilled. The majority of students involved in this study were adolescents in normal weight range, who live with their parents and 3 siblings. It was observed that the emotional states of the students did not influence their eating behaviours at a level to create a considerable difference. However the weight and BMI values turned out to be considerably high in the group with eating behaviour disorder, while their self respect was assesed considerably low. The anxiety scores of the students with eating disorder were also calculated to be relatively higher than the other groups. Among the individuals with high anxiety the ratio of those who do not describe themselves as good looking, and those who engage in regular physical excercise was found to be considerably low. Regardless of their level of anxiety or eating behaviour problems most of the students state the need for a school nurse for guidance. In this study it was determined that adolescent students are going throuh periods of high anxiety which has a negative influence on their eating behaviours.