Türkiye ve Almanya'nın doğrudan yabancı yatırımlarının Sahra Altı Afrika ülkelerine etkisi
The impact of foreign direct investments of Turkey and Germany on Sub-Saharan African countries
  1. Tez No: 533708
  2. Yazar: ABDI TADICHA ROBA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LALE ALKINOĞLU KARAMIZRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Doğrudan Yabancı Yatırım, Türkiye, Almanya, Sahra Altı Afrika, GSYİH, Ticaret, Economic Growth, Foreign Direct Investment, Turkey, Germany, Sub-Sahara Africa, GDP, Trade
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Birçok çalışma, doğrudan yabancı yatırımın (DYY) dünyadaki büyümeye etkisini tahmin etmeye çalışmıştır, ancak çok azı Sahra altı Afrika'ya odaklanmıştır. Buna göre, bu tez, Türkiye ve Almanya'nın Doğrudan Yabancı Yatırımının, Türkiye ve Almanya'nın Merkez Bankası ve Afrika ülkelerinden ikincil verileri kullanarak Sahra altı Afrika ülkelerinin ekonomik büyümesine etkisini araştırmaktadır. ARDL modeli yaklaşımı kullanılarak, bu çalışmada değişken Ekonomik büyüme ve bağımsız ise Toplam DYY, Türkiye'nin DYY, Almanya'nın DYY, Ticaret ve finansın değişkenler olarak kullanmaktadır. E-views 10.0 yazılım programı kullanılarak, Türkiye ve Almanya'nın DYY'larının SAA ülkeleri ekonomik büyüme üzerinde uzun dönemli etkisi olup olmadığını eş bütünleşme ilişkisini araştırıp sınır testi ele alınmıştır. ARDL modelden elde edilen sonuçlar, Türkiye DYY'nin katsayı uzun dönemde istatistiki olarak anlamlı bulunamamıştır. Bu sonucu teorik açısından ters olup teorik bulgularına göre Türk şirketlerinin geniş yayılımı ve farklı sahra altı Afrika ülkelerindeki yatırımlardan kaynaklanmaktadır ve ayrıca altyapıdaki Türk yatırımı büyümeyi artırmaktadır. Doğal kaynaklara daha fazla yoğunlaşan diğer birçok ülkenin yatırımcılarının aksine, Türk yatırımcılar ekonomik büyüme için etkili olan ve ev sahibi ülkelere yeni teknoloji veya bilgi getirecek daha fazla altyapı sektörüne yoğunlaşmaktadır. Öte yandan, Dünya'daki DYY, Ticaret, Finans ve Almanya'nın DYY uzun dönemde ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuç önceki literatürle uyumlu olduğunu gösterip Alman DYY'lerinin ise nedeni belirli ülkelerdeki Alman şirketlerinin yoğunlaşması ve aynı zamanda SAA ülkeleri ve Almanya arasındaki ticaretin türü değerini Türkiye'nin karşılaştığı zaman farklı ve büyük olduğunu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many researchers have tried to estimate the impact of foreign direct investment on growth around the developed countries, but few have focused on Sub-Saharan Africa. Accordingly, in this thesis will estimate the impact of Turkish and German Foreign Direct Investment(FDI) on economic growth of Sub-Saharan Africa countries, using secondary data from Central bank of Turkey and Germany, and African countries. Using ARDL model approach, the study uses economic growth as dependent variables and Total FDI, Turkish FDI, German FDI, Trade and finance as independent variables. Using E-views 10.0 software program, the researcher test for co-integration of long run relationship by applying the Bounds ARDL Co-integration test. The results from the test shows Turkish FDI has no significance on the economic growth of sub-Sahara Africa. The results are contrary to theoretical finding which shows wide spread of Turkish companies and investments in different sub-Saharan countries and also the nature of the Turkish investment in infrastructure boosts the growth. Unlike many other countries investors which concentrate more on natural resources, the Turkish investors concentrate more infrastructure sector which is effective for economic growth and bring new technology or knowledge to the host countries. On the other hand, the Total FDI, German FDI, Trade and finance has positive significance on the sub-Saharan Africa, the results were the same with previous findings. The result was because of concentration of German companies in few African countries as well as the types of items of trade which has high values than the Turkey's FDI outflows.