Elektrik panolarında yangınlara karşı fine kinney yöntemi ile risk analizi yapılması
Risk analysis with fine kinney method against fire in electric panels
  1. Tez No: 534706
  2. Yazar: EMRE KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖZEKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik yangınları, Yangın, Fine Kinney, Elektrik pano yangınları, Risk değerlendirmesi, Electric fires, Fire, Fine Kinney, Electrical panel fires, Risk assessment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ülkemizde meydana gelen yangın olaylarında birçok can ve mal kaybı yaşanmaktadır. Bu yangınların büyük bir kısmı elektrikten kaynaklanmaktadır. Günümüzde, elektrik enerjisinin hayatımızın her alanında yer alması, elektrikten kaynaklanan yangın olaylarını artırmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, İstanbul'da yaşanan yangınların yaklaşık %20'si doğrudan elektrik yüzünden meydana gelmektedir. Bu yangınların birçoğu elektrik panosundan kaynaklanmaktadır. Bu tez çalışmasında elektrik panolarında meydana gelen yangınların ana nedenleri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar Fine Kinney risk analiz metodu kullanılarak değerlendirilmiştir. Tezin ilk kısmında elektriğin yangın ile ilişkisi ele alınmıştır. Burada elektriğin yangın tehlikeleri izah edilmiştir. Devamında ise panolar hakkında bilgi aktarılmaya çalışılmıştır. Materyal ve yöntem kısmında Fine Kinney metodundan bahsedilmiştir. Burada elektrik panoları üzerinde Fine Kinney yönteminin nasıl uygulanabileceği, frekans ve olasılık katsayılarının nasıl belirlendiği gösterilmiştir. Saha çalışması kısmında ise, ülkemizde yaygın olarak bulunan tekstil sektörü üzerinde belirlenen kriterler doğrultusunda risk değerlendirmesi yapılmıştır ve sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In many fire incidents in our country, many lives and property losses are experienced. Most of these fires are caused by electricity. Nowadays, electricity energy take part in every area of our lives, increases the incidence of fire caused by electricity. According to the results, approximately 20% of the fires in Istanbul are caused by direct electricity. Many of these fires are caused by electric panel. In this thesis, the main reasons of fire occurring in electrical panels were investigated. The results were evaluated using the Fine Kinney risk analysis method. In the first part of the thesis, the relation of electricity with fire is discussed. The fire hazards of electricity are explained here. Afterwards, information about the boards was tried to be transferred. In the material and method part, Fine Kinney method is mentioned. Here, how to apply the Fine Kinney method on electrical panels and how to determine the frequency and probability coefficients are shown. In the field study, risk assessment was performed in line with the criteria determined in the textile sector, which is common in our country, and the results were discussed.