Obesity and its psychological correlates: Appearence-esteem, self-esteem and loneliness
Şişmanlık ve ilişkili olduğu psikolojik değişkenler: Görünüşe ilişkin öz-değer, öz-değer ve yalnızlık
  1. Tez No: 53488
  2. Yazar: ŞEBNEM KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RÜSTEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şişmanlık, Görünüşe İlişkin öz değer, Öz değer, Yalnızlık, Obesity, Appearance-esteem, Self-esteem, Loneliness in
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Şişmanlığın öz değer, görünüşe ilişkin öz değer ve yalnızlıkla ilişkisi farklı parklardan rastgele seçilen 482 kişi üzerinde mcelenmiştir. Rosenberg öz Değer ölçeği, Görünüşe İlişkin Öz Değer Ölçeği ve UÇLA Yalnızlık ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Şişmanlık deneklerden elde edilen kilo ve boy tanımlamalarına göre geliştirilmiş olan Beden Kitle İndeksi (BKÎ) ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın bütün yordayıcı değişkenleri birbirleriyle ilişkili bulunmuştur. Şişmanlar görünüşe ilişkin öz değer ve öz değer ölçeklerinden diğer kilo kategorilerindeki kişilerden anlamlı olarak daha düşük puvanlar almışlar, yalnızlık ölçeğinden ise diğer kilo kategorilerindeki kişilerden anlamlı olarak daha yüksek puvanlar almışlardır. Şişman kadınlar şişman erkeklerden daha düşük görünüşe ilişkin öz değer puvanı almalarına rağmen, zayıf kategoride erkekler kadınlardan daha düşük görünüşe ilişkin öz değer puvanı almışlardır. Bunun yanında, hiyerarşik regresyon analizi çalışmanın bütün değişkenleri arasında doğrusal bir ilişki olduğunu göstermektedir; (a) yalnızlık, görünüşe ilişkin öz değer ve öz değer ile (b) öz değer, görünüşe ilişkin öz değer ve BKİ ile (c) görünüşe ilişkin öz değer ise, BKİ ve cinsiyet ile kısmen açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship of obesity with self-esteem, appearance-esteem and loneliness were examined in an accidentally selected sample of 482 users of different parks. Rosenberg Self-esteem Scale, Appearance-esteem Scale and UCLA Loneliness Scale were used as data collection instruments. Obesity was assessed by Body Mass Index (BMI) developed from reported weights and heights. All the predicting variables of the study were found to be moderately correlated with each other. Obese individuals got significantly lower scores than the individuals in other weight categories on the appearance-esteem and self-esteem scales, whereas they got significantly higher scores than the individuals in other weight categories on the loneliness scale. Obese females got lower appearance-esteem scores than obese males, whereas for the underweight category, males got lower appearance-esteem scores than females. Moreover, hierarchical regression analysis indicated that there is a linear relationship between all the variables of the study; (a) loneliness was partially explained by appearance-esteem and self-esteem (b) self-esteem was partially explained by appearance-esteem and BMI category (c) appearance-esteem was partially explained by BMI category and sex.