Kuruluş yeri seçimi problemlerinde çok ölçütlü karar vermetekniklerinin kullanılması: Barışı Destekleme Harekatı örneği
Use of multi criteria decision making techniques in siteselection problems: A case study of peacekeeping operations
  1. Tez No: 535188
  2. Yazar: UĞUR EMRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Ölçütlü Karar Verme, Kuruluş Yeri Seçimi Problemi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, TOPSIS, Barışı Destekleme Harekâtı, Multi-Criteria Decision Making, Site Selection Problem, Analytical Hierarchy Process, TOPSIS, Peacekeeping Operations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çok Ölçütlü Karar Verme (ÇÖKV) yöntemleri karar vericilere analitik bir şekilde alternatifleri değerlendirebilmesine imkân vermektedir. Stratejik kararların alınması işletmelerin yanı sıra kamu kuruluşları ve uluslararası örgütler gibi kar amacı gütmeyen hükümet dışı aktörleri de ilgilendirmektedir. Çok uluslu ve çok kültürlü örgütlerin başında Birleşmiş Milletler (BM) örgütü ve buna bağlı alt organlar yer almaktadır. BM alt organlarından biri olan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dünya barışının idamesinde en büyük rolü oynamaktadır. Bu çalışmada BMGK'nin tarafından bölgesel boyutta barışın idamesi maksadıyla oluşturulan çok uluslu bir barış gücünün bölgesel barışın sağlanması adına icra edeceği bir Barışı Destekleme Harekâtı (BDH) kapsamında, harekâtı etkinlikle sevk ve idare edebileceği bir ana üs karargâh yerleşkesinin hangi kriterler altında ve hangi bölgede kurulması gerektiği sorusuna cevap aranmıştır. Tezin birinci bölümünde ÇÖKV yaklaşımı ve AHP ile TOPSIS yöntemlerinin teorik alt yapısından bahsedilmiştir. İkinci bölümde kuruluş yeri seçimi problemleri için ÇÖKV yöntemlerini kullanan akademik çalışmalara yönelik literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise teze konu olan kurgusal senaryo temel alınarak ve uzman görüşleri ile belirlenen kriter ve alt kriterler göz önünde bulundurularak AHP yöntemi ile kriter-alt kriter ağırlıkları elde edilmiş ve son olarak TOPSIS yöntemi ile alternatiflerin öncelik sıralaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods provide that decison makers can evaluate the alternatives analytically. Beside profitable organizations, making strategic decisions are also concerns of govermental and non-govermental actors such as non-profit international organizations. United Nations (UN) and its sub-organizations are prominence of the multi-national and multi-cultural organizations. United Nations Security Council (UNSC), which is the one of sub-organ of UN, has the biggest role for sustaining world peace. In this study, it is inquired that in which criterias and in which region a headquarter of a multi-national peace force, which is established by UNSC in order to sustain regional peace with in the scope of Peacekeeping Opreations (PKO), should settle down so as to conduct the operation effectively. In the first chapter, it was mentioned about MCDM approach and theoric infrastucture of AHP and TOPSIS methods. In the second chapter, a literature review regarding academic works which contain MCDM methods for site selection problems was conducted. In the third chapter, based on the fictional scenario which provides the topic to this thesis and taking in account the citerias and the subcriterias which are determined by the subject matter experts, the weights of the citerias and the sub-criterias were obtained using AHP method and finally it was made a priority ranking of the alternatives using TOPSIS method.