Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan personelin spor yapma alışkanlıklarının incelenmesi
Evaluation of sports-making habits of the staff working in The General Directorate of Sports Services
  1. Tez No: 536129
  2. Yazar: FİDAN TÜFEKCİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR BARIŞ CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor yapma alışkanlığı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünde görev yapan personelin spor yapma alışkanlıklarının belirlenmesi ve incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2018 yılında Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personele yönelik olup, araştırmanın evrenini, GSB bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatında çalışan bütün personel oluştururken Bakanlığın hizmet birimlerinden SHGM görev yapan, 199 kadın ve 134 erkek olmak üzere toplam 333 personel ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Ankara Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca hazırlanan, Ankara Üniversitesi akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin spora katılım durumlarının belirlenmesini amaçlayan dört bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı istatistiksel teknikler cinsiyete göre farklılığına ait ilişkisiz örneklemler için T-testi, yaş, eğitim durumları vb. gruplarına göre farklılığını belirlemek için Kruskall Wallis H-testi analizi, yaş gruplarına, eğitim durumlarına ait farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını bulmak amacıyla Bonferronni testi kullanılmıştır. Hata payı 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucuna göre; katılımcıların en fazla ilgi duydukları ve katılımda bulunduğu sporlar ağırlık çalışması (vücut geliştirme vb.), zindelik aktiviteler (aerobik, yoga, pilates vb.), takım sporları (basketbol, futbol, voleybol vb.) oldukları saptanmıştır. Bunun sonucunda katılımcıların sağlıklı yaşam ve mutlu olmak, zayıflamak, eğlenmek, zihinsel ve kişisel gelişimlerine olan katkılarıyla spora yöneldikleri ve bunun yanında takım sporları aracılığı ile sosyalleşmesine, iletişim kurmasına, birbirlerine saygı, sevgi, hoşgörü, yaklaşmasına olumlu katkılar sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine and evaluate the sports-making habits of the staff who serve in the General Directorate of Sports Services. The research includes staff working within the General Directorate of Sports Services in 2018.. The universe of the study consists of all staff in the Central and Provincial Organization of the Ministry. A total of 333 employees, 199 women and 134 men working at the General Directorate, are the sample of this research. As a data gathering tool in the research, a questionnaire consisting of four sections, which was prepared by Ankara University Health, Culture and Sports Department, aiming to determine the participation of Ankara University academic, administrative staff and students in sport, was used. The data obtained were analyzed through SPSS statistical program. To determine the difference in the study according to groups of descriptive statistical techniques, such as T-test, age, education statuses for unbound specimens of gender differentiation, Kruskall Wallis H-Test analysis, age groups, training cases The Bonferronni test was used to find out which groups the differences were due. Margin of error was 0.05. According to the results of the research; It was determined that the sports activities where the participants were most interested and involved were weight training (bodybuilding, etc.), fitness activities (aerobics, yoga, pilates, etc.), team sports (basketball, football, volleyball, etc.). As a result, it has been concluded that the participants have turned to sports because of their healthy life and being happy, weakened, having fun, contributing to their mental and personal development, and also socializing, communicating with team sports, and respecting, loving, tolerance and approaching each other.