Amorf silika içeren polipropilen dokusuz yüzeylerin boyanabilirlik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the dyeability properties of polypropylene nonwoven surfaces with amorf silica
  1. Tez No: 536356
  2. Yazar: RUZİYE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polipropilen (PP), amorf silika (diatomit), dokusuz yüzey, eriyik üfleme, dispers boyama, Polypropylene (PP), amorphous silica (diatomite), nonwoven surface, melt-blown, disperse dyeing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında eriyik üfleme tekniği ile PP dokusuz yüzeyler elde edilmiş ve bu dokusuz yüzeylerin boyanma özellikleri incelenmiştir. PP'nin boyanabilirliğini artırmak amacı ile amorf silika olan diatomit minerali, PP içerisine eriyik fazında ilave edilmiştir. PP ile diatomit arasındaki uyumu iyileştirmek için diatomit, stearik asit ve florokarbonla kaplanmıştır. Aynı amaç doğrultusunda maleik anhidrit aşılanmış PP, uyumlaştırıcı olarak kullanılmıştır. Üretilen dokusuz yüzeyler iki farklı dispersiyon boyarmaddesi (Setapers Red P2G ve Setapers Blue TFBL-NEW) kullanılarak iki farklı koyulukta (%0.5 ve %1.5) boyanmıştır. 110ºC, 120ºC ve 130ºC'de boyanan numunelerin renk verimi ve renk farkı ölçümleri yapılmıştır. Her bir boyama koşulu altında diatomit içermeyen polipropilen dokusuz yüzeyi standart olarak ele alınmış, ΔL*, Δa*, Δb*, ΔC* ve Δhº ve K/S değerleri bulunmuş ve elde edilen renk özellikleri ve renk verimleri yorumlanmıştır. Özellikle öğütülmüş ve kaplanmamış diatomit kullanılarak üretilen PP dokusuz yüzeylerin boyanabilirliği önemli derecede iyileşmiştir. Optimum boyama sıcaklığı ise 120oC olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, polypropylene nonwoven surfaces were obtained by melt blowing technique and dyeing properties of these nonwovens were investigated. The diatomite mineral which is an amorphous silica was added to polypropylene in the melt phase for increasing the dyeability of the polypropylene. Diatomite was coated with stearic acid and a fluorocarbon chemical to improve the compatibility between polypropylene and diatomite. For the same purpose, maleic anhydride grafted polypropylene was used as compatibilizer. Nonwoven surfaces were dyed in two different shades(0.5% and 1.5%) using two different dispersion dyestuffs (Setapers Red P2G and Setapers Blue TFBL-NEW). Color yield and color difference measurements of the samples dyed at 110ºC, 120ºC and 130ºC were performed. The diatomite-free polypropylene nonwoven surface was considered as standard for each dyeing. ΔL*, Δa*, Δb*, ΔC*, Δhº and K/S values were determined and color properties were interpreted. Especially, the usage of ground and uncoated diatomite improved the dyeability of polypropylene nonwoven surfaces to a large extent. Optimal dyeing temperature was determined to be 120oC.