Suriye iç savaşının sosyo-mekânsal yansımaları: Antakya örneği
The socio-spatial reflections of the domestic war of Syria: Example of Antakya
- Tez No: 537245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye İç Savaşı, Mülteci, Antakya, Çokkültürlülük, Politik Kaos, Syrian Civil War, Refugee, Antakya, Multiculturalism, Political Chaos
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Suriye dinamik yapısıyla tüm Ortadoğu'da olduğu gibi küresel güçlerin de mücadele alanı olmaya devam etmektedir. Arap Baharı'nın devamı olarak Suriye Krizi, iç savaştan ziyade uluslararası güçlerin mücadele alanına dönmüştür. Ülkedeki sıcak çatışmalar ve politik istikrarsızlıklar, toplumu lokasyonuna göre zorla veya zorunlu göçe yöneltmiştir. Uluslararası göç olarak tanımlanan bu göçler mülteci krizlerine yol açmış ve mülteciler gittikleri ülkelerde çeşitli problemlerin gelişmesine neden olmuşlardır. Yakın tarihimizde en büyük mülteci krizlerinden birine sebep olan Suriye (iç) savaşı, yaklaşık 6 milyon vatandaşın ülkesinden ayrılmasına, 4 milyonun da ülke içinde yer değiştirmesine yol açmıştır. Genellikle komşu ülkelere göç eden kitlelerin gittikleri bölgelerde ciddi ekonomik, sosyo-kültürel, politik ve güvenlik eksenli sorunlara neden oldukları, Antakya örneklemi bağlamında tespit edilmiştir. Antakya halkının konuya ilişkin algıları ve sosyo-mekânsal yansımaları da bu olumsuzlukları teyit etmektedir. Çalışmada yörenin farklı kimlik ve kültürel aidiyetlerine sahip 55 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve mültecilerin Antakya şehrine yönelik sosyo-mekânsal etkileri araştırılmıştır. Araştırmada yöre halkının mültecilere karşı oldukça mesafeli, tepkili ve hatta olası gerilimlerin yaşanma ihtimalinin yüksek olduğuna yönelik tespitler elde edilmiştir. Bölgenin ekonomik yönden büyük olumsuzluklar yaşadığı, çoğu sektörün savaşın etkilerini derin bir şekilde hissettiği belirlenmiştir. Antakya'da nüfusu hızla artan mülteciler, yerel halkta korku ve endişe yaratmaktadır. Yerel halk, mültecilerin geçici ikametlerinin kalıcılığa dönüşmesinden kaygı duymaktadır. Antakya'nın Suriye ile olan sınırında güvenliğin yetersiz kalması ve çeşitli aksaklıkların olması yerel halkın da güvenlik kaygısını arttırmaktadır. Bu bağlamda yörenin çeşitli dış tehditlere maruz kalma ve toplumsal huzurun tamamen kaybolmasından endişe duyulmaktadır. Tüm bu olumsuzluklar, Antakya'nın sosyo-kültürel kimliğini yansıtan birlikte yaşama becerisinin kaybolmasına zemin oluşturabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Syria with its dynamic structure has been continuing to be the arena of struggle for global forces as such in the cases through out whole Middle East. Syria crisis as a continuation of the Arab Spring has become an struggle arena of global forces rather than civil war itself. Hot conflicts and political in stabilities in Syria locationally lead the society to displace mentor forced migration. These migrations defined as international migration has resulted in refugee crisis and refugees has caused various problems in the countries they have gone to. The Syrian (internal) War that caused one of the largest refugee crises in our recent history has brought about 6 million Syrian citizens leaving the country and 4 million internal migration across the country as well. In the context of Antakya sample, it has been ascertained that the population generally emigrated towards neighboring countries giving causes for economic, socio-cultural, political and security-oriented problems. These problems areal so corroborated by the perception of Antakya public upon the issue and socio-spatial reflections of the given issue. In this study, depth interview has been conducted with 55 participants having various senses of identity and cultural belonging from the given region and socio-spatial effects of refugees on the city of Antakya has been researched. In this research, locals remain distant reacting against refugees and high possibility of the social tensions has been found. It has been determined that the region experiencing huge problems in terms of economy and most sectors felt the effects of war deeply. Refugees, whose population has been growing rapidly in Antakya, spread fear and concern in the local population. Local residents are worried with regards to temporary residence of the refugees becoming permanent. Besides, the lack of security and the presence of various disruptions around the border of Antakya with Syria increases the security concerns of the local people at that area. In this context, there is concern about the region's exposure to various external threats and the complete disappearance of social peace. All these negativities can form a basis for the loss of ability to live together (co-existence) which reflects the socio-cultural identity of Antakya.