Kamusal mekan olarak sağlık bilimleri üniversitesi Antalya eğitim ve araştırma hastanesi genel mekanlarının evrensel tasarım prensipleri ışığında incelenmesi
Analysis of common facilities of health sciences university Antalya education and research hospital as a public place in the light of universal design principles
- Tez No: 537805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İç Mimari ve Dekorasyon, Hospitals, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Evrensel Tasarım, Kamusal Mekanlar, Hastanelerde Evrensel Tasarım, Universal Design, Public Places, Universal Design in Hospitals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kamusal mekanlar toplumun her kesimi tarafından kullanılan ortak kullanım alanlarıdır. Bu mekanlar; günlük yaşam içinde kişilerin hem sosyal hem de fiziksel ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerdir. Ayrıca bu mekanlar iletişim kurma, sosyalleşme ve toplum olma bilincinin gelişmesi gibi konularda da önemli rol oynamaktadırlar. Herkes tarafından kullanılan kamusal mekanlar tasarlanırken, bağımsız olarak erişilebilir ve kullanılabilir olmalıdırlar. Geçmişten günümüze kadar var olan mekan-insan ilişkisi son yıllarda özellikle kamusal mekanlarda daha çok önem verilen ve dikkat edilen bir konu haline gelmiştir. Bunun en güzel örneği“Evrensel Tasarım”dır. Evrensel tasarım kavramı, mekanların, çevrelerin ve ürünlerin herkes tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanmasını amaçlamaktadır. Temelinde insan olan ve birçok alanı kapsayan evrensel tasarım kavramı kapsayıcı, bütünleyici ve karmaşadan uzak bir tasarım anlayışıdır. Evrensel tasarım kavramını anlaşılır kılması ve yol göstermesi amacıyla“Evrensel Tasarım Prensipleri”adında yedi adet prensip belirlenmiştir. Tez çalışmasında kamusal bir mekan olarak hastane örneği evrensel tasarım prensipleri açısından incelenmiştir. Hastene örneğinin seçilme sebebi; genç, yaşlı, engelli, çocuk gibi birçok insan tarafından kullanılan bir mekan olmasıdır. Bu tez kapsamında; evrensel tasarım kavramı, tarihçesi ve prensipleri, evrensel tasarım prensiplerinin uygulandığı örnekler, kamusal mekanlar, kamusal mekan olarak hastaneler, hastanelerde evrensel tasarım kavramı ve kamusal alan olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel mekanlarının evrensel tasarım prensipleri ışığında incelenmesi, başlıkları altında araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Sağlik Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel mekanlarında alan çalışması yapılmış ve bu mekanlar evrensel tasarım prensipleri ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public facilities are represented by common areas that are used by each social class. In daily life, these areas satisfy both social and physical needs of people. Apart from that, they play an important role in the domains of communication, socialization as well as development of society self-awareness. While designing public places that are intended to be used by everybody, it should be done in a way that allows for independent location, accessibility and usage. The existence of interrelation between place and person has been a proven fact from the past up to the present day. Recently, though, this matter has gained even greater importance and attention especially with respect to public spaces, its best example being“Universal Design”. The concept of universal design aims at designing the places, areas and products to be suitable for everyone. The concept of universal design, the bedrock of which is a human being, covers many areas. This concept is comprehensive, multifaceted and coherent. In order to make it easily understandable and trackable, we have identified seven principles referred to as“Universal Design Principles”. Within the body of this thesis, the hospital premises have been selected as an example for public places analysis in the context of universal design principles. The reason for taking hospital as an example is the fact that it is a place used by a lot of people, including young, old, disabled, children, etc. The research performed within the confines of this thesis has demonstrated results under the following titles: universal design concept, history and principles of the named concept, examples of universal design principles application, public places, concept of universal design in hospitals from the perspective of public premises, notion of public place, hospitals as public places as well as analysis of common places of Health Sciences University Antalya Education and Research Hospital in the light of universal design principles. The fieldwork has been performed in the common places of Health Sciences University Antalya Education and Research Hospital, within the scope of which they have been evaluated in the light of universal design principles.