Ratlarda deneysel kafa travmasında alfa tokoferolün lipit peroksidasyona etkisi
The investigation of the effect of alpha –thocopherol in traumatic brain injury in rats
- Tez No: 538241
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AND ATASOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Alfa-tokoferol, travma, beyin hasarı, lipid peroksidasyonu
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Santral sinir sistemi için toksik etkileri olan serbest oksijen radikalleri nörotoksik ajanlardır.Subaraknoid kanama, ödem, iskemi, hipertansiyon, iltihabi reaksiyon ve travma gibi bazı fizyopatolojik olaylar sonucunda oksidatif stres ortaya çıkmakta ve buna bağlı lipid peroksidasyon ürünleri oluşmaktadır.Bu çalışmada, travmatik beyin hasarı sonucunda oluşan lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehit (MDA) ve antioksidan savunma sistemlerinin bir göstergesi olan redükte glutatyon (GSH) düzeyleri ve glutatyon peroxidaz (GPx) enzim aktiviteleri ölçüldü. Aynı zamanda alfa – tokoferolün nöroprotektif etkileri araştırıldı. Çalışmamızda 28 erkek Wistarrat kullanıldı. Ratlar 4 gruba ayrıldı. 1. gruba kraniotomi uygulandı, travma uygulanmadı. Sham grubu olarak kabul edildi. 2. gruba kraniotomi uygulandı ve ardından travma oluşturuldu. 3. gruba travmadan 8 saat önce intraperitoneal çözücü verildi ve kraniotomi uygulandı, travma oluşturuldu. 4. gruba yine travmadan 8 saat önce intraperitoneal alfa – tokoferol verildi ve kraniotomi uygulandı, travma oluşturuldu. Tüm gruplara deney bitiminden 12 saat sonra dekapitasyon işlemi uygulandı. Travma grubunda MDA değerleri, sham ve alfa – tokoferol uygulanan gruba göre anlamlı olarak yüksekti (P0.05). GPx ortalama değerlerinin, sham ve alfa – tokoferol uygulanan grupta daha yüksek olarak saptanmasına rağmen, gruplar arasında anlamalı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak, travmatize beyin dokusunda MDA değeri artarken, GSH düzeyleri azalmaktadır. Sonuçlar, travmanın oksidatif stresi artırarak peroksidatif hücre hasarını indüklediğini göstermektedir. Bulgularımız alfa–tokoferolün oksidan stress ve buna bağlı peroksidasyonu önleyerek nöroprotektif etkisinin olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Free oxygen radicals which are toxic to the central nervous system are called as neurotoxic agents. Oxidative stress is seen as a result of several pathophysiological events including subarachnoid hemorrhage, edema, ischemia, hypertension, inflammatory reaction and trauma, leading to the production of lipid peroxidation products. In the present study, the malondialdehyde (MDA) level which is a lipid peroxidation product induced by traumatic brain injury as well the reduced glutathione (GSH) levels and glutathione peroxidase (GPx) enzyme activity which are indicators of antioxidant defense system were measured. Moreover, neuroprotective effects of alpha – tocopherol were investigated. A total of 28 male Wistar rats were used in the present study. First group of rats underwent craniotomy with no trauma and accepted as sham group. The second group underwent craniotomi followed by trauma. The third group received intraperitoneal (i.p) injection of vehicle 8 hours before the craniotomy and trauma. The fourth group treated with i.p. alpha-tocopherol 8 hours before the craniotomy and trauma. All animals were decapitated 12 hours after the end of the treatment. In the trauma group, MDA levels were significantly higher than the sham and alpha-tocopherol groups (p0.05). Although mean GPx activity was slightly higher in sham and alpha-tocopherol groups, there was no statistical difference between the groups. In conclusion, MDA levels increase and GSH levels decrease in traumatized brain tissue. The results of present study suggest that trauma induces peroxidative cell injury by increasing the oxidative stress. Alpha-tocopherol may have neuroprotective effect by preventing the oxidative stress and related peroxidation.