Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarının örgütsel iklim ve örgütsel güven algıları ile örgütsel bağlılık duyguları arasındaki ilişkilerde iş yaşam dengesinin aracılık rolü
The role of intermediary of work life balance in relations between organizational climate and organizational trust perceptions and organizational commitment attitudes of employees of central and provincial organization in General Directorate of Sports
  1. Tez No: 538415
  2. Yazar: BİLAL OKUDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor yöneticisi, örgütsel iklim, örgütsel güven, iş yaşam dengesi, örgütsel bağlılık, Sport manager, organizational climate, organizational trust, work life balance, organizational commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarının örgütsel iklim ve örgütsel güven algıları ile örgütsel bağlılık duyguları arasındaki ilişkilerde iş yaşam dengesinin aracılık rolünün incelenmesi amacıyla ele alınmıştır. Araştırmaya, Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında halen görev yapan çalışanlar arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 317 spor yöneticisi gönüllü olarak katılmış ve araştırmada kullanılan anket fomu Spor Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmaya katılanların örgütsel iklim algılarını belirlemek amacıyla, Bilir (2005) tarafından geliştirilen ve 20 sorudan oluşan“Örgütsel İklim Ölçeği”, araştırmaya katılanların örgütsel güven duygularını belirmek amacıyla Nyhan ve Marlowe (1997) tarafından geliştirilen ve 18 sorudan oluşan“Örgütsel Güven Ölçeği”, araştırmaya katılanların iş-yaşam dengesi düzeylerini belirmek amacıyla Apaydın (2011) tarafından geliştirilen ve 28 sorudan oluşan“İş Yaşam Dengesi Ölçeği”ve araştırmaya katılanların örgütsel bağlılık düzeylerini belirmek amacıyla Meyer ve Allen (1991) tarafından geliştirilen ve Wasti (2000) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan 18 soruluk“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan 12 soruluk kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, regression Model 1 analizinde, örgütsel güven duygusu ve örgütsel iklim algısı arttıkça iş yaşam dengesinin de arttığı gözlenmektedir. Oluşturulan Model 2 analizine göre ise, iş yaşam dengesinin bağımlı değişken olan örgütsel güven duygusunu azaltıcı yönde etki yaptığı, bunun yanında örgütsel iklim algısı ve örgütsel bağlılık duygusu faktörlerinin örgütsel güven duygusunu arttırıcı yönde etki ettiği gözlenmiştir. Oluşturulan model 3 analizine göre, iş yaşam dengesinin, örgütsel iklim algısının ve örgütsel güven duygusunun bağımlı değişken olan örgütsel bağlılık duygusu arttırıcı yönde etki yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Model 4 analizine göre, örgütsel bağlılık duygusunun, örgütsel iklim algısının, iş yaşam dengesinin ve örgütsel güven duygusunun bağımlı değişken olan örgütsel iklim algısını arttırıcı yönde etki yaptığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the role of mediation of work life balance in the relationships between organizational climate and organizational trust perceptions and organizational commitment emotions of the employees of central and provincial organizations of General Directorate of Sports. 317 sports managers selected by random sampling among volunteers currently working in the central and provincial organizations of the General Directorate of Sports participated in the research voluntarily and the questionnaire used in the research was approved by the General Directorate of Sports. As an instrument for collecting data in the research,“Organizational Climate Scale”developed by Bilir (2005) and composed of 20 questions waas used to determine the organizational climate perceptions of participants in the survey, The“Organizational Confidence Scale”, composed of 18 questions, developed by Nyhan and Marlowe (1997) was used in order to determine the organizational trust feelings of participants in the survey,“Work Life Balance Scale”developed by Apaydın (2011) and composed of 28 questions was used to determine work-life balance levels of participants in the survey and 18-item“Organizational Commitment Scale”developed by Meyer and Allen (1991) and adapted to Turkish by Wasti (2000) was used to determine organizational commitment levels of participants in the survey. In addition, a 12-item personal information form prepared in accordance with the purpose of the research was used. According to the results of the research, according to the analysis of the regression model 1, as the sense of organizational trust and organizational climate are increased, the balance of work life is observed to increase. According to the model 2 analysis, it was observed that the work life balance had an effect on decreasing the dependent variable, organizational trust, while the organizational climate and organizational commitment emotions had an effect on increasing organizational trust. According to model 3 analysis, the result of work life balance, organizational climate perception and organizational trust affecting the dependent variable, sense of organizational commitment, has been reached. According to the Model 4 analysis, sense of organizational commitment, organizational climate, work life balance, and organizational trust have an impact on organizational climate perception, a dependent variable.