Evre 1 endometrial adenokarsinomda lenfadenektominin, brakiterapi veya eksternal radyoterapinin sağ kalıma etkisinin retrospektif araştırılması
Erken evre endometrium kanserinde adjuvan tedavinin sağ kalima etkisi
  1. Tez No: 538677
  2. Yazar: FADİME TÜRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER SANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Evre Endometrium Kanseri, Aduvan Radyoterapi, Early Stage Endometrium Cancer, Aduvant Radiotherapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç:Endometrium kanseri nedeniyle evreleme cerrahisi yapılan erken evre endometrium kanseri hastalarında lenfadenektomi, brakiterapi veya eksternal radyoterapi alan hastalarda 5 yıllık sağkalımın araştırılması tezin amaçlarını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem:Tepecik ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniğinde 2008-2013 tarihleri arasında endometrium kanseri nedeniyle ameliyat edilen hastaları değerlendirdik. Ameliyat sonucunda FIGO evre 1A ,evre 1B olarak evrelendirilen 21-90 yaş arasında olan 737 hastanın medikal kayıtlarını retrospektif olarak inceledik. Adjuvan tedavi radyoterapi alan ve almayan hastaların klinikopatolojik özelliklerini değerlendirdik. Hastaları yaş, Ca125 seviyeleri, yapılan operasyon, sitoloji, lenfovasküler alan invazyonu (LVSI), tümör çapı, çıkartılan lenfnodusayısı(pelvik, paraaortik)yönünden karşılaştırdık. Ayrıca5yıllık genel sağ kalımı (OS) ve hastalıksız sağ kalımı (DFS) hesapladık. Bulgular: Adjuvan tedavi alan ve almayanlarda omentektomi ve lenfadenektomi sıklıkları açısından anlamlı derecede fark bulunmamaktadır.Adjuvan tedavi almayan grupta ortalama hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım süresi istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptadık. Adjuvan tedavi alan grupta 5 yıllık OS %83,8 süre olarak 136 ay olarak bulduk. Adjuvan tedavi almayan grupta 5 yıllık OS %89,1 süre olarak 154 ay olarak hesapladık. Adjuvan tedavi alan grupta 5 yıllık DFS %97,3 süre olarak 191 ay olarak bulduk. Adjuvan tedavi almayan grupta 5 yıllık DFS %96,9 süre olarak 223 ay olarak hesapladık. Sonuç:Erkenevreendometriumkanserindepostoperatifradyoterapininyeri çoğu çalışmada araştırılmıştır ancak kesin bir fikir birliğine varılamamıştır. Çalışmamızın sonucunda biz de adjuvan tedavi alan ve almayan gruplarda genel sağ kalım ile hastalıksız sağ kalım araştırdık. Adjuvan tedavi almayanlarda sağ kalımı daha yüksek bulduk. Bu durum sonucunda adjuvan tedavinin sağ kalıma etkisinin evre ve grade derecesiyle ilişkili olduğu, evre ile grade arttıkça ölüm riskinin artacağı kanısına vardık. Sonuç olarak daha çok olgu sayılı ve daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this thesis is to investigate the 5-year survival of patients who underwent lymphadenectomy, brachytherapy, or external radiotherapy for early stage endometrial cancer. Material and Method:We evaluated the patients who were operated for endometrial cancer between 2008-2013 at Tepecik and Research Hospital Gynecology Oncology Clinic.We retrospectively examined the medical records of 737 patients between the ages of 21-90 who were staged as FIGO stage 1A and stage 1B.We evaluated the clinicopathological features of patients who received and did not receive adjuvant radiotherapy.We compared the patients with age, Ca125 levels, operation, cytology, lymphovascular area invasion (LVSI), tumor size, number of dissected lymph nodes (pelvic, paraaortic). We also calculated 5-year overall survival (OS) and disease-free survival (DFS). Results:There is no significant difference in omentectomy and lymphadenectomy rates with and without adjuvant treatment. Mean disease-free survival and median survival rates were statistically significantly higher in the group which did not receive adjuvant therapy.In the group that received adjuvant therapy, we found DFS 97.3% as 191 months for 5 years. In the group that did not receive adjuvant therapy, we calculated DFS as 96.9% in 5 years and 223 months.In the group that received adjuvant therapy, we found the 5-year OS as 83.8% as 136 months. In the group that did not receive adjuvant treatment, we calculated the 5-year OS as 89.1% and 154 months. Conclusion:The role of postoperative radiotherapy in early stage endometrial cancer has been investigated in many studies, but no consensus has been reached. As a result of our study, we investigated disease-free survival and overall survival in patients who received and not receive adjuvant therapy.We found increased survival rate in group which did not receive adjuvant therapy. As a result, we concluded that the effect of adjuvant therapy on survival rate was related to stage and grade level. The survival rate decreases with increased stage and grade.As a result, more number of cases and longer follow-up studies are needed.