Sosyal ağ sitelerinin popüler kültür aracı olarak bir analizi
An analysis of social networking websites as a tool of popular culture
- Tez No: 538850
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM GÜÇDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Facebook, popüler kültür, sosyal ağ, tüketim, Facebook, popular culture, social networks, consumption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu tez kapsamında sosyal ağ siteleri arasından Facebook'un popüler kültürün Türkiye'de ve dünyada kitlelere yayılabilmesi için bir araç işlevi görüp görmediği araştırılmıştır. Araştırma, Türkiye'de öğrenim gören öğrencilerden ve yurtdışında öğrenim gören öğrencilerden oluşan iki farklı araştırma grubuna anket yöntemiyle uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler tablo ve grafik haline getirilmiştir. Araştırma sonucuna göre Facebook, hem Türkiye'de hem de yurtdışında popüler kültüre hizmet eden bir araç olarak varlığını sürdürmektedir. Popüler kültürün temelinde bulunan“sürekli tüketme”olgusunun Facebook aracılığıyla kullanıcılara özendirildiği yapılan araştırma sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Whether Facebook functions as a tool for popular culture to spread out to the masses in Turkey and around the world has been researched withing the scope of this thesis. The research was carried out in the form of survey which was applied to two different research groups formed of students studying in Turkey and those who are studying abroad. The data obtained from the survey was put into tables and graphs. According to the research results, Facebook continues to maintain its function as a tool that serves popular culture both inside and outside of Turkey. It has been determined as a result of this research that the concept of“constant consumption”, which lies at the basis of popular culture, is being popularized to the users by Facebook.