Osmanlı Devleti'nin dini hoşgörüsüne bir örnek: Surp Krikor Lusavoriç Ermeni kilisesi
An example of the religious tolerance of the ottoman state: Surp Krikor Lusavoriç Armenian church
  1. Tez No: 540947
  2. Yazar: ÇİSE BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA BAĞÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ottoman Empire, Armenian, Christianity, Surp Krikor Lusavoriç Armenian Church
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kayseri'de bulunan Surp Krikor Kilisesi'nin demografik yapısının incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada ayrıca Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermeni nüfusunun sosyo-ekonomik durumları ve aile yapısıda incelenmiştir. Giriş bölümünde Osmanlı Devleti'nde yaşayan gayr-i müslimlerin eğitim öğretim hayatları, idari yaşantıları ve ibadetleri hakkında kısa bir değerlendirme yapılmıştır. Birinci bölümde; 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde Yaşayan Ermeniler ana başlığı altında Osmanlı Devleti'nde Yaşayan Ermenilerin Nüfusu, Ermeni Göçü, Eğitim-Öğretim Hürriyetleri gibi konular incelenmiştir. İkinci Bölümde; Ermeni Kilisesi ana başlığı altında Ermeni Kilisesinin Doğuşu, Kilise Hiyerarşisi, Ermeniler İçin Kilisenin Önemi gibi konular ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi ana başlığı altında Surp Krikor'un Hayatı, Faaliyetleri, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesinin Kuruluşu ve Sarkis Gümüşyan Okulu gibi konular analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümde ise kısa bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi hakkında yapılan çalışmalara önemli katkılar sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler; Osmanlı Devleti, Ermenistan, Hıristiyanlık, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
Özet (Çeviri)
The socio-economic status of the Armenians living in the Ottoman Empire, the ceremonies in the church of Surp Jack in Kayseri and the history of the church work in this area where the church's demographic structure has been designed. At the entrance, a short evaluation was made about the education, administration and worship of the homosexual Muslims living in the Ottoman Empire. First class; The subjects such as the population of the Armenians living in the Ottoman Empire, the Armenian immigration, and the freedom of education in the Ottoman Empire were examined in the 19th century. In the second part; Under the headline of the Armenian Church, he deals with topics such as the Birth of the Armenian Church, the Hierarchy of Churches, and the Importance of the Church of the Armenians. The third region; Surp Kriko Lusavoriç Armenian Church under the main title of Surp Kriko's Life, Activities, Surp Krikor Lusavoriç Armenian Church Foundation and Sarkis Gümüşyan School has been tried to be analyzed in areas such as. The finalization of the study was a short evaluation. Researches about Surp Krikor Lusavoriç Armenian Church.