Kars ili örneğinde bütünleşik afet risk haritalarının kullanılabilirliğinin incelenmesi
In the sample of Kars, the usability study of the integrated disaster risk maps
  1. Tez No: 541207
  2. Yazar: ALPAY KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kars, Bütünleşik Afet Risk Haritaları, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Heyelan, Kaya Düşmesi, Çığ Düşmesi, Kars, Integrated Risk Maps, Disaster and Emergency Management Presidency, Avalanche, Landslide Site, Rock Fall
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma ile, Kars İli Örneğinde Bütünleşik Afet Risk Haritaların yapım aşamasındaki durumu ve bunun Kars genelinde kullanılabilirliğinin incelenmesi esas alınmıştır. İlk aşama olarak Kars İli sınırları içerisinde 10 adet alan (envanter) belirlenmiş, bu alanlar (envanterler) Çığ Düşmesi alanı 3, Heyelan alanı 4, Kaya Düşmesi alanı 3 olarak tespit edilmiştir. Bu envanter verileri sahada CORS-TR yöntemi ile ITRF96 sisteminde koordinatları ölçülmüştür. Çalışmamız iki aşamadan oluşmuştur. Birinci aşama olarak, Duyarlılık Analiz Haritalarının yapımında ilk işlem SYM haritasının üretilmesindeki altlık olan 1/25000' lik paftaların sayısal münhanileri (eğrileri) ile sayısal olmayan 1/25000' lik pafta aynı koordinat sisteminde CBS ortamında çakıştırılarak incelenmiştir. İkinci aşama olarak, Duyarlılık Analiz Haritalarının yapım aşamasında Çığ Düşmesi, Heyelan ve Kaya Düşmesi için yapılan analizlerin hangi aşamasında envanter verisinin kullanıldığı ve bu kullanımda ne gibi hataların oluşabileceğini göstermek için, sahada belirlenen 10 adet envanter verilerinin ölçümleri yapılırken, ölçüm yapılan ve aynı zamanda zeminde belirgin olarak görünen 4 nokta belirlendi ve bu 4 nokta ölçüm esnasında Google Earth üzerine işaretlendi. Buradaki amacımız Duyarlılık Analiz Haritalarının envanter verilerinin üretilmesi ve düzeltilmesi aşamalarındaki hataların belirlenmesidir. Yapılan çalışma bize veri doğruluğunun önemini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the current situation in constructing Integrated Disaster Risk Maps in Kars province and its usability in Kars. In the first stage, ten areas (inventories) as avalanche falling (3), landslide site (4) and rock fall (3) were identified in the borders of Kars. These data of inventories were measured by means of CORS-TR within the coordinates of the ITRF96 system in the field work. Our study comprises of two stages. In the first stage, in the making of Sensitivity Analysis Maps, firstly, numeric curves of the 1/25000 sheets and non-numeric 1/25000 sheets in the producing DEM (Digital Elevation Model) map were examined by super-posing them with one another in the same coordinate system, through the GIS (Geographic Information System). In the second stage, while preparing Sensitivity Analysis Maps, we mark the inventory data that are used in the analyses for the avalanche, landslide and rock fall sites. In this process, while making measurements of ten inventory data points, four points, which are measured and identified clearly on the ground, have been marked on the Google Earth to identify measurement errors that may have occurred. Our aim was to qualify the errors that occur in the processing of the adjusting and producing of the data in Sensitivity Analysis Maps. The conducted research shows the importance of data accuracy.