Sanyınjiao (sp6) noktasına uygulanan akupresür'ün primer dismenore üzerine etkisi
Effect of acupressure applied to sanyinjiao (sp6) point on primary dysmenorrhea
  1. Tez No: 541685
  2. Yazar: YELİZ DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN OSKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Akupresür, dismenore, dismenore yönetimi, hemşirelik, Acupressure, dysmenorrhea, dysmenorrhea management, nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dinçer, Y. (2018). Sanyinjiao (SP6) Noktasına Uygulanan Akupresür'ün Primer Dismenore Üzerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı. Doktora Tezi. İstanbul. Araştırma, Sanyinjiao (SP6) noktasına uygulanan akupresür'ün primer dismenore üzerine etkisini belirlemek amacı ile randomize kontollü ve deneysel bir çalışma olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, Ekim 2016- Ocak 2018 tarihleri arasında, Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde öğrenim gören, dismenore sorunu yaşayan ve çalışma kriterlerine uygun 34 akupresür ve 33 plasebo grubu olmak üzere toplam 67 öğrenci oluşturdu. Akupresür ve plasebo grubunda yer alan katılımcılara dismenore konusunda genel bir eğitim verildi ve randomizasyon sonrasında gruplara ayrılan öğrencilere uygulamaları nasıl yapacakları demonstrasyon yöntemi ile anlatıldı. Araştırmaya katılan öğrenciler dört ay boyunca takip edildi. Akupresür grubundaki katılımcıların üç ay boyunca her menstruasyonun ilk üç günü SP6 akupresür noktasına günde bir kez her bir bacak için on dakika olacak şekilde bası yapmaları; plasebo grubundaki katılımcıların ise üç ay boyunca her menstruasyonun döneminin ilk üç günü yalancı akupresür noktasını günde bir kez her bir bacak için on dakika süre ile ovmaları önerildi. Son bir ay ise hiçbir uygulama yapılmaksızın değerlendirme formları uygulandı. Araştırmanın verilerinin toplanmasında demografik özelliklerin belirlenmesinde Tanılama Formu, dismenore ağrısının değerlendirilmesinde Görsel Analog Skala (VAS) ve Kısa Ağrı Envanteri (BPI), memnuniyetin değerlendirilmesi amacı ile Memnuniyet Formu kullanıldı. Akupresür grubunda kontrol grubuna kıyasla VAS'a göre ağrılarının şiddetinin uygulama öncesine göre azaldığı, BPI engel puanlarının daha düşük olduğu ve ağrıyı daha az rahatsız edici bulduklarını ifade ettikleri belirlendi. Yapılan uygulamalardan her iki grubun da memnun kaldıkları bulundu. Sonuç olarak akupresürün primer dismenore yönetiminde etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Dinçer, Y. (2018). Effect of Acupressure Applied to Sanyinjiao (SP6) Point on Primary Dysmenorrhea. İstanbul University Institute of Health Sciences, Department of Women Health and Diseases Nursing. PhD Thesis. İstanbul. The study population consists of 67 students, 34 acupressors and 33 placebos, who study business administration at Düzce University between October 2016 - January 2018, suffering from dysmenorrhea and being eligible for the research. The participants in the acupressure and placebo groups have been given a general training on dysmenorrhea, and the students, allocated to the groups, have been explained about the practices with the demonstration method after randomization. The students have been followed for four months. The participants in the acupressure group have been advised to press to the SP6 acupressure point for ten minutes every day on each leg for the first three days of each menstruation period for three months; the participants in the placebo group have been recommended to rub the pseudo-acupressure point for ten minutes every day on each leg for the first three days of each menstruation period for three months. In collecting the data of the study and determining the demographic characteristics, the Diagnostic Form; in the evaluation of dysmenorrhea pain, Visual Analogue Scale (VAS) and Brief Pain Inventory (BPI); in the evaluation of satisfaction, Satisfaction Form have been used. It has been ascertained that in the acupressure group, the severity of pain is lower than its status before the practice compared to the control group according to the VAS scores, the participants have lower BPI inhibition scores, and their pain is less disturbing. It has been found out that both groups have been satisfied with the practices. In conclusion, it has been determined that acupressure could be used as an effective and reliable method for the management of primary dysmenorrhea.