Çatakdibi (Zortul) Çayı'nın (Van) su kalite kriterleri üzerine bir araştırma
A study on water quality criteria of Catakdibi (Zortul) Stream in Van, Turkey
  1. Tez No: 541879
  2. Yazar: ABDULLAH AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çatakdibi Çayı, Erciş, Su kalitesi, Su kirliliği, Van, Çatakdibi stream, Erciş, Turkey, Van, Water pollution, Water quality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, Çatakdibi (Zortul) Çayı'nın su kalitesi değişimini incelemek amacıyla, sekiz ayrı örnekleme noktasında, Nisan 2017-Mart 2018 tarihleri arasında bir yıl süresince aylık olarak yerinde ölçümler yapılmış ve alınan su örnekleri laboratuvarda analizlerin yapılması şeklinde yürütülmüştür. Araştırma boyunca incelenen parametrelerin ortalamaları; debi 1.21 m3/sn, bulanıklık, 9.22 NTU, su sıcaklığı 13.2 °C, çözünmüş oksijen 8.26 mg/L, oksijen saturasyon % 77.8, pH 7.39, elektriksel iletkenlik 340.5 μS/cm, tuzluluk ‰ 0.21, klorür 19.71 mg/L, kalsiyum 42.1 mg/L, magnezyum 56.16 mg/L, toplam sertlik 336.3 mg/L CaCO3, karbonat 0.0 mg/L, bikarbonat 356.6 mg/L, toplam alkalinite 291.6 mg/L, nitrat 4.0 mg/L, nitrat azotu 0.9 mg/L, nitrit 68.7 µg/L, nitrit azotu 21.1 µg/L, amonyum 0.38 mg/L, amonyak 0.36 mg/L, amonyak azotu 0.29 mg/L, potasyum 5.0 mg/L, sülfat 5.4 mg/L, toplam fosfor 0.20 mg/L, bakır 0.0 mg/L, gümüş 0.0 mg/L, toplam demir 0.02 mg/L, alüminyum 5.4 µg/L, krom 8.5 µg/L, çinko 48.8 µg/L, mangan 0.4 mg/L, siyanür 2.7 µg/L, silisyum 24.8 mg/L, silisyumoksit 52.9 mg/L, nikel 4.2 μg/L, kobalt 17.2 μg/L, florür 0.34 mg/L, molibden 0.2 mg/L, sodyum 0.33 mg/L, arsenik 4.29 µg/L, askıda katı madde 11.8 mg/L, KOİ 12.6 mg/L, BOİ 8.58 mg/L, olarak belirlenmiş ve fekal koliform analizi yapılmıştır. Çatakdibi çayı genel olarak kirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to investigate the water quality change of Çatakdibi (Zortul) Stream, on-site measurements were made on a monthly basis between April 2017 and March 2018 at eight different sampling points and water samples were analyzed in the laboratory. The average of the parameters examined during the study; flow rate 1.21 m3/s, turbidity, 9.22 NTU, water temperature 13.2 °C, dissolved oxygen 8.26 mg/L, oxygen saturation % 77.8, pH 7.39, electrical conductivity 340.5 μS/cm, salinity %o 0.21, chloride 19.71 mg/L, calcium 42.1 mg/L, magnesium 56.16 mg/L, total hardness 336.3 mg/L CaCO3, carbonate 0.0 mg/L, bicarbonate 356.6 mg/L, total alkalinity 291.6 mg/L, nitrate 4.0 mg/L, nitrate nitrogen 0.9 mg/L, nitrite 68.7 μg/L, nitrite nitrogen 21.1 μg/L, ammonium 0.38 mg/L, ammonia 0.36 mg/L, ammonia nitrogen 0.29 mg/L, potassium 5.0 mg/L, sulfate 5.4 mg/L, total phosphorus 0.20 mg/L, copper 0.0 mg/L, silver 0.0 mg/L, total iron 0.02 mg/L, aluminum 5.4 µg/L, chromium 8.5 µg/L, zinc 48.8 µg/L, manganese 0.4 mg/L, cyanide 2.7 µg/L silicon 24.8 mg/L, silicon dioxide 52.9 mg/L, nickel 4.2 μg/L, cobalt 17.2 μg/L, fluoride 0.34 mg/L, molybdenum 0.2 mg/L, sodium 0.33 mg/L, arsenic 4.29 µg/L, suspended solid 11.8 mg/L, COD 12.6mg/L, BOD 8.58 mg/L, was determined as and fecal coliform analysis was performed. Generally, The Çatakdibi stream is not contaminated.