Adolesan kızlarda hashimoto tiroidit'inde miRNA ekspresyon seviyelerinin tanıda rolünün araştırılması
Investigation of the role of miRNAs expression levels in hashimoto thyroiditis in adolescent girls
- Tez No: 542555
- Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN PENÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Moleküler Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Molecular Medicine, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolescent, Child, Girl, Hashimato Thyroiditis, Otoimmüne Thyroiditis, miRNA, Circulating miRNA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çocuklarda otoimmünite araştırmaları çoğunlukla ya rastlantısal yada aile hikayesinde bir yakınında benzeri şikayetleri bulundurması ile başlar. Kadın nüfusun en sık görülen otoimmün hastalığı Hashimato tiroiditinde (HT), moleküler mekanizmalar ve bireyin genetik altyapıları suçlanmaktadır. Çalışmamızda 66 katılımcıya 32 HT 34 sağlıklı kız serum örnekleriyle ortalama yaş 16,13±2,16, hastalar 15,69±2,16 kontrol 16,54±1,34 olarak eş yaş grubu alındı. Hasta grubun ortalama TSH (µIU/ml) düzeyi 2,96±2,02, kontrol grubunda 1,41±0,58 düzeyinde bir fark (p0.05). hsa-mir-133b nin hasta grubunun ΔCt değeri -2,59±2,69, kontrol grubunda -2,43±2,27 bulunmuştur. p=,440(>0.05).miRNA'lar şu an bilinen haliyle moleküler translasyon sonrası gen ekspresyonları ve aktivasyon inaktivasyonunda hücre bölünmesinde e apoptozunda rol oynayan kısa 18-24 nano bazlık RNA fragmentleridir. Bunları kandan serum ve plasma haliyle inceleyerek potansiyel hastalıkları patogenezini çözmede hücre fizyolojisi de sadece hayal edebildiğimiz ölçüde derinlere inmektedirler. Anahtar Kelimeler : Adolesan, Kız, Çocuk, Hashimato Tiroiditi, Otoimmün Tiroidit, miRNA, serum miRNA
Özet (Çeviri)
In children, autoimmunity studies often begin with similar complaints in a random or family history. The most common autoimmune disease of the female population is Hashimoto's thyroiditis (HT), the molecular mechanisms of and the genetic background of the individual is blamed. In our study, mean age 16,13±2,16 were included in 66 participants with 32 HT 34 healthy girl. The mean TSH (µIU/ml) level of the patient group was 2,96 ± 2,02, the control group had a difference of 1,41±0,58 (p 0.05). The ΔCt value of hsa-mir-133b was -2.59 ± 2.69 and -2.43 ± 2.27 in the control group. p = 440 (> 0.05).miRNA's are short-term 18-24 nanobase rna fragments that are currently involved in cell division, apoptosis in molecular translation after gene expression and activation or inactivation. By examining these in their serum and plasma form from the blood, they are only deep in the way we can imagine in cell physiology to solve the pathogenesis of potential diseases.