Abdullah Memûndî ve Şerhu'l-İstiâʿre adlı eseri (İnceleme ve tahkîk)
Abdollah Mamondy and his work named Sharhou'l-Istiʿara (Examination and edition critic)
- Tez No: 543798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Memûndî, Mîrrüstemî, Şerh, İstiare, Mecaz, Mamondy, Merrostamy, Sharh, Metaphor, Trope
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma Ebubekir el-Mîrrüstemî'nin beyan ilmine dâir Risâletu'l-İstiʿâre adlı eserinin üzerine, 18. yüzyıl Osmanlı âlimlerinden Abdullah Memûndî tarafından yazılan Şerḥu'l-İstiʿâre adlı şerhin tahkikidir. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, gayesi, amaçları açıklnamış ve Müellifin yaşadığı dönem ile ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde biyografik eserlerden hareketle el-Mîrrüstemî'nin Risâltu'l-İstiʻâresini şerh eden Memûndî hayatı ve ilmi kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde aynı zamanda Risâletu'l-İstiʿâre ve Şerḥu'l-İstiʿâre kitapları tanıtılmıştır. Bunun dışında bu bölümde metoda dair de değerlendirmeler sunularak müellifin kaynak ve yönteminin incelenmesi yapılmıştır. İkinci bölüm tezin ana gövdesini oluşturmakta olup burada tahkik çalışması yer almaktadır. Bunun için Osman Haremeli nüshası esas alınarak metin en doğru şekilde tahkik edilmeye çalışılmıştır. Nüshalar arasındaki farklar, âyet ve şiirler tespit edilerek dipnotlarda gösterilmiştir. Eserde geçen şahıslar hakkında dipnotlarda kısa bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is the edition critic of commentary work named Sharhou'l- Isti'ara based Mirrustemi's work named Resâlatou'l-Istiʿâra. This work has been written by Abdollah Mamondy who is one of the XVIII. Century Ottoman scholars. Our work contains an introduction and two parts. In introduction part, the subject, aims and purposes of the study were mentioned. In first part, the author about, and his work named Sharhou'l- Isti'ara was introduced and copy of the work and their libraries were identified; the way of the author on commentary work was mentioned. In second part, two copies of the work were compared with each other and written again. The differences among the copies and verses of Qoran and poems were identified and given as footnotes. Short knowledges about the people mentioned in the work were given as footnotes.