Türk, Irak ve Ürdün hukuklarında vergi uyuşmazlıkları ve çözüm yolları
Tax disputes and solutions in Turkish, Iraq and Jordan law
  1. Tez No: 544187
  2. Yazar: ZEYAD MUKHLIF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SÜLEYMAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Uyuşmazlığı, Kanun, Hukuk, Mükellef, Vergi İdaresi, Mahkeme, Tax Dispute, Code, Law, Taxpayer, Tax Administration, Court
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Herhangi bir hukuki konu araştırıldığı zaman araştırmacının elinde araştırma konusuyla ilgili bazı sorular olup onun bu sorulara cevaplar bulmaya çalışması gerekir. Zira ortaya atılan sorulara hukuki cevaplar vererek hukuki araştırmayla ulaşılmak istenen bazı sonuçları elde etmede bu soruların apaçık bir önemi bulunmaktadır. Bizim Türk, Irak ve Ürdün hukuklarında vergi uyuşmazlıkları ve çözüm yolları adlı araştırma konumuzda da durum aynıdır. Konuyla ilgili ortaya çıkan sorular şunlardır: Vergi uyuşmazlığı nedir? Bunun şartları, özellikleri ve sebepleri nelerdir? Yapısı nedir? Bu uyuşmazlık türleri nelerdir? İspat yükü kimin omuzundadır? Vergi kanununu doğru bir şekilde uygulamada vergi uyuşmazlığının rolü var mıdır? Bu uyuşmazlıkları çözmenin yolları nelerdir? Bu yollar vergi uyuşmazlığını çözmede ne kadar başarılıdır? Vergi uyuşmazlıklarını çözmek için bağımsız bir yargı var mıdır? Tüm bu sorulara cevap vermek araştırmacı için önemlidir. Zira bunlara cevap bularak beklediği sonuçlara ulaşabilir. Bu araştırmada yukarıda zikredilen soruların cevaplarına ulaşarak bazı önemli neticeler elde edilmiştir. Bu sonuçlara araştırmanın sonunda yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
When any legal issue is searched, there must be some question related to research subject needed by researcher and he has to try to find answers to these questions, because there is an obvious importance to obtain some results required to be reached with legal study by giving legal answers to the questions raised. The case is the same in our research subject titled“ tax disputes and solutions in Turkish, Iraq and Jordan Law”. the questions raised related to subject are as follows: What is the tax dispute? What are its terms, features and reasons? What is its structure? What are the types of this dispute? Who is liable for the burden of proof? Is there any role of tax dispute in truly applying the tax law? What are the ways of solving these disputes? Is there any independent judiciary in solving tax dispute? It is important for the researcher answering all these questions, because s/he may reach to the expected results by finding answers to these questions. We arrived at the answers of abovementioned questions and obtained some important results. These results are given at the end of the extension.