Yol inşaatlarında bakım, onarım çalışmaları ve iş güvenliği sorunları
Maintenance, repair works and work safety in road construction
- Tez No: 544498
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yol, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk, Tehlike, Çalışan, Şev, Trafik, Trafik işaretleri, Road, Occupational Health and safety, risk, danger, employee, Shev, traffic, traffic signs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Geçmişten bugüne bakıldığında ilk yolların, hayvanlar tarafından kullanılan güzergâhlarda meydana gelen patikalardan olduğu görülmektedir. Gün geçtikçe bu yollar insanlar tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise teknolojinin de çok ileri boyutlara ulaşması ve yol yapım ve inşaat sektöründe kullanılması ile birlikte yol yapım ve yol inşaat çalışmaları da çok ileri boyutlara ulaşmıştır Bu çalışmada, yollarda gerçekleştirilen bakım ve onarım çalışmalarının getirdiği riskler ile mevcut durumun ortaya koyulması ile birlikte, yol yapım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği kalitesini iyileştirme, daha az riskli işçilerin bedensel ve ruhsal iyilik halinin sağlanmasına katkıda bulunmak ve bu doğrultuda yapılabilecek çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle yol yapımında iş sağlığı güvenliği konusu ele alınmış ve bu alanda karşılaşılabilecek riskler, hastalıklar ve alınacak tedbirler üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur. Yol yapım çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği alanındaki tedbirler alınmaması durumunda büyük sıkıntılara, meslek hastalıklarına ve hatta insan ölümlerine varabilecek birçok soruna neden olmaktadır. Yol inşaatlarındaki kazı çalışmalarında şev kaymaları ve alınacak tedbirlere yol yapım çalışmasının yapıldığı alan başta olmak üzere yakınında bulunan akan trafik ve yaya trafiği hususunda alınması gereken tedbirler üzerinde detaylı biçimde durulmaya özen gösterilmiştir. Çalışmanın sonucunda iş kazaları riski birçok meslek grubunda olduğu gibi yol yapım sektöründe de önemi ortaya konularak yol yapım çalışmalarında çalışanların, işverenlerin ve bu alanla doğrudan ya da dolaylı temasta bulunan kimselerin dikkat etmesi gereken hususlar ve alınması gereken önlemler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
From the past, it is seen that the first roads are the paths that occur in the routes used by animals. These roads have been used by people as day passes. Nowadays, as the technology reaches very advanced dimensions and the use of road construction and construction sector, road construction and road building work has also reached very advanced dimensions in this study, the maintenance and repair work carried out on the roads With the risks of the present situation, improving the quality of occupational health and Safety in the road construction sector, contributing to the provision of the physical and spiritual goodness of the less risky workers and can be done in this direction Aimed to contribute to the studies. In this study, occupational health safety was discussed primarily in road construction and assessments on risks, diseases and measures to be taken in this area were made. In the absence of measures in the field of occupational health and safety in road construction work, it causes many problems that can lead to major troubles, occupational diseases and even human deaths. In the excavation works of road construction, it is important to focus on the measures that need to be taken regarding the flow of traffic and pedestrian traffic, especially in the area where the construction work is carried out in the field of slope shifts and measures to be taken. Demonstrates. As a result of the study, the risk of work accidents, as in many occupational groups, the importance of the road construction sector by putting the attention of employees, employers and those who have direct or indirect contact with this area should be careful Considerations and precautions to be taken.