Postmenopozal kadınlarda vazomotor, somatik ve psikolojik yakınmaların şiddeti ile el 2-4. parmak oranı arasındaki ilişki
Relationship between severity of vasomotor, somatic and psychological symptoms and the 2nd and 4th digit ratio in postmenopausal women
  1. Tez No: 545303
  2. Yazar: TUĞBA KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE DESDİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, 2P:4P oranı, Postmenopozal semptomlar, Menopause, 2D:4D ratio, Postmenopausal symptoms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Postmenopozal Kadınlarda Vazomotor, Somatik ve Psikolojik Yakınmaların Şiddeti ve El 2-4. Parmak Oranının İlişkisi Araştırma, postmenopozal dönemdeki kadınların, menopoz semptomlarının şiddetinin 2P:4P oranı ile ilişkili olup olmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Ortaya koyulacak olası ilişki postmenopozal semptomları şiddetli yaşayacak kadınları önceden saptamak, bilgilendirmek ve gerekli önlemleri almak konusunda yardımcı olacaktır. Literatür incelendiğinde daha önce bu konuda yapılan herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın örneklemi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 213 postmenopozal dönemdeki kadından oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayanılarak oluşturulmuş Sosyodemografik Bilgi Formu, El Ölçüm Formu ve Greene Klimakterik Skalası kullanılmıştır. 2P:4P oranı, 2. parmak uzunluğunun 4. Parmak uzunluğuna bölünmesi ile hesaplandı. Kategorik verilerin gösteriminde sıklık ve yüzde, sürekli verilerin gösteriminde ise ortalama ve standart sapma kullanıldı. Sürekli verilerin karşılaştırılmasında Spearman korelasyon analizi, ortalamaların karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen bireylerin, yaş ortalaması 57,21 ± 7,66 olarak bulundu. GKS kapsamında sorgulanan semptomlar tek tek değerlendirildiğinde en sık izlenen semptom %84,98 oranla“kas ve eklem ağrıları”olarak izlenmiştir.“Şiddetli”olarak belirtilen semptomlar arasında en sık izlenen %39,44 oranla cinsel isteksizlik olarak saptandı. Demografik özellikler ile ölçek puanları arasındaki ilişkiyi incelediğimizde yaş ile anksiyete, psikolojik semptomlar, vazomotor semptomlar, ve toplam puan arasında anlamlı negatif korelasyon saptanırken yaş ile cinsel semptomlar puanı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. 2P:4P oranı sağ el için 0,997 ± 0,048 sol el için 0,999 ± 0,043 olarak bulundu. Çalışmamızın hipotezi ile uyumlu olarak 2P:4P oranları ile ölçek puanları arasındaki ilişkiyi incelediğimizde ise sol dördüncü parmak uzunluğu ile toplam puan arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı. Ayrıca her iki el için de 2. ve 4. parmak oranları ile anksiyete, depresyon, psikolojik semptomlar, somatik semptomlar, vazomotor semptomlar, toplam puanlar arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. 2P:4P oranının antenatal dönemde başta hormonal çevre olmak üzere, hox genleri ve CAG genlerindeki allelik varyasyonun etkisiyle belirlendiği bilinmektedir. Araştırmamızın sonucunda, hem bireyin fenotipik özelliklerinin gelişimi hem de birçok hormonal davranışsal ve somatik durumlarla ilişkili olan 2P:4P oranının, postmenopozal semptomların hissedilmesinde de etkili olabileceği sonucuna varılmıştır. .
Özet (Çeviri)
Relationship between Severity of Vasomotor, Somatic and Psychological Symptoms and the 2nd and 4th Digit Ratio in Postmenopausal Women The study was carried out to determine whether the severity of menopausal symptoms of women in postmenopausal period is related to 2D:4D ratio. The possible relationship to be found will help to predetermine the women and inform them about necessary precautions. Any previous study on this subject have not been seen in the literature. The sample of the study includes 213 postmenopausal women admitted to the Gynecology and Obstetrics clinics, and Family Medicine clinics of AYBU Medical Faculty Ataturk Education andResearch Hospital. Sociodemographic Information Form, Hand Measurement Form and Greene Climacteric Scale(GCS) were used to collect the data by the researcher on the basis of the literature knowledge. 2D:4D ratio was calculated by dividing the 2nd finger length by 4th finger length. Frequency and percentage were used in the representation of categorical data, and the continuous data were presented in terms of mean and standard deviation. Spearman correlation analysis and Mann Whitney U test were used to compare continuous data and the means, respectively. The age average of the individuals included in the study is 57,21 ± 7,66. When the symptoms were evaluated individually within the scope of GCS, the most common symptom was observed as 'muscle and joint pain' with a rate of 84.95%. Among the symptoms defined as 'severe', sexual reluctance was the most frequently surveyed with 39.44%. When we examined the relationship between demographic characteristics and scale scores, a negative correlation was found between age and anxiety, psychological symptoms, vasomotor symptoms and total score while there was a positive correlation between age and sexual symptom score. The 2D:4D ratio was 0,997 ± 0,048 for the right hand, and 0,999 ± 0,043 for the left hand. When the relationship between 2D:4D ratios and the scale scores was examined according to the hypothesis of our study, it was found that there was a negative correlation between the left 4th finger length and the total score. In addition, a positive correlation was found between 2D:4D ratios for both hand and anxiety, depression, psychological symptoms, somatic symptoms, vasomotor symptoms and total scores. It's known that 2D:4D ratio is determined mainly by hormonal environment and then by the effect of Allellic variation in Hox and CAG genes in the antanatal term. As a result of our research it has been concluded that the 2D:4D ratio which is connected both with the development of the phenotypic characteristics and many hormonal, behavioral and somatic conditions could also be effective in feeling postmenopausal symptoms.