Bafra ve Çarşamba ovalarında yetiştirilen yazlık ve kışlık sebze çeşitlerinde bulunan akar türleri ve populasyon yoğunluklarının belirlenmesi
Determination of mite species and their population densities on summer and winter vegetables in Bafra and Carsamba plains
  1. Tez No: 545334
  2. Yazar: FATMA ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT SULLIVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çarşamba Ovası, Bafra Ovası, Samsun, yazlık sebze, kışlık sebze, zararlı akar, faydalı akar, Çarşamba Plain, Bafra Plain, Samsun, summer vegetable, winter vegetable, harmful mite, beneficial mite
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma 2015 ve 2016 yıllarında Bafra ve Çarşamba ovalarında yetiştirilen yazlık ve kışlık sebze çeşitlerinde bulunan akar türleri ve populasyon yoğunluklarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Samsun iline bağlı 7 ilçedeki 74 yerden örnekleme yapılmış ve 480 adet örnek toplanmıştır. İncelenen örneklerin %42'si akarlarla bulaşık olarak bulunmuş ve 11 familyaya ait 37 akar türü tespit edilmiştir. Bu türler; Tyrophagus putrescentiae (Schrank) (Acaridae); Czenspinskia transversostriata (Oudemans) (Winterschmidtiidae); Aculops lycopersici Massee (Eriophyidae); Tetranychus urticae Koch, Tetranychus turkestani Ugarov and Nikolskii, Tetranychus sp., Panonychus ulmi (Koch), Bryobia sp. 1, Bryobia sp. 2 (Tetranychidae); Brevipalpus obovatus Donnadieu (Tenuipalpidae); Tarsonemus confusus Ewing, Tarsonemus lobosus Suski, Tarsonemus smithi Ewing, Tarsonemus waitei Banks, Polyphagotarsonemus latus (Banks) (Tarsonemidae); Tydeus californicus (Banks), Tydeus caudatus (Dugés), Tydeus kochi Oudemans, Tydeus martae Kazmierski, Tydeus praeditus Livshitz et Zapletina, Lorryia pulchra (Oudemans), Lorryia rutrus Theron et Ueckermann, Lorryia visenda (Kuznetzov) (Tydeidae); Homeopronematus staerki (Schruft) (Iolinidae); Allothrombium clavatum Saboori, Pesic, Hakimitabar, Allothrombium fuliginosum (Hermann) (Trombidiidae); Dometorina plantivaga plantivaga (Berlese) (Oribatulidae); Amblyseius andersoni (Chant), Amblyseius rademacheri Dosse, Euseius finlandicus (Oudemans), Euseius stipulatus (Athias-Henriot), Neoseiulus aristotelisi Papadoulis, Neoseiulus barkeri Hughes, Neoseiulus californicus (McGregor), Neoseiulus marginatus (Wainstein), Phytoseius finitimus Ribaga, Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Phytoseiidae)'dir. Bunlardan sekiz tür; Tarsonemus smithi, T. martae, T. praeditus, L. rutrus, L. visenda, A. clavatum, D. plantivaga plantivaga ve N. aristotelisi türleri ülkemiz faunası için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine mite species and their population densities on summer and winter vegetables grown on the Bafra and Carsamba plains in Samsun Province, Turkey in 2015 and 2016. A total of 480 samples were collected from 74 sampling sites in open fields in 7 districts. Forty two percent (42%) of the samples were infested by mites. A total of thirty seven species belonging to eleven families were collected. They were Tyrophagus putrescentiae (Schrank) (Acaridae); Czenspinskia transversostriata (Oudemans) (Winterschmidtiidae); Aculops lycopersici Massee (Eriophyidae); Tetranychus urticae Koch, Tetranychus turkestani Ugarov and Nikolskii, Tetranychus sp., Panonychus ulmi (Koch), Bryobia sp. 1, Bryobia sp. 2 (Tetranychidae); Brevipalpus obovatus Donnadieu (Tenuipalpidae); Tarsonemus confusus Ewing, Tarsonemus lobosus Suski, Tarsonemus smithi Ewing, Tarsonemus waitei Banks, Polyphagotarsonemus latus (Banks) (Tarsonemidae); Tydeus californicus (Banks), Tydeus caudatus (Dugés), Tydeus kochi Oudemans, Tydeus martae Kazmierski, Tydeus praeditus Livshitz et Zapletina, Lorryia pulchra (Oudemans), Lorryia rutrus Theron et Ueckermann, Lorryia visenda (Kuznetzov) (Tydeidae); Homeopronematus staerki (Schruft) (Iolinidae); Allothrombium clavatum Saboori, Pesic, Hakimitabar, Allothrombium fuliginosum (Hermann) (Trombidiidae); Dometorina plantivaga plantivaga (Berlese) (Oribatulidae); Amblyseius andersoni (Chant), Amblyseius rademacheri Dosse, Euseius finlandicus (Oudemans), Euseius stipulatus (Athias-Henriot), Neoseiulus aristotelisi Papadoulis, Neoseiulus barkeri Hughes, Neoseiulus californicus (McGregor), Neoseiulus marginatus (Wainstein), Phytoseius finitimus Ribaga, Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Phytoseiidae). Eight species Tarsonemus smithi, T. martae, T. praeditus, L. rutrus, L. visenda, A. clavatum, D. plantivaga plantivaga and N. aristotelisi were first records for Turkey.