Asal sayıların gösterimleri üzerine
On the representation of the prime numbers
  1. Tez No: 545484
  2. Yazar: MURAT TAŞKESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. URFAT NURIYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sayılar Teorisi, Kriptoloji, Asal Sayılar, Asal Sayı Formülleri, Number Theory, Cryptology, Prime Numbers, Prime Number Formulas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezde, her dönem matematikçilerin ilgisini çekmiş olan asal sayıları daha iyi anlamak için konu ile ilgili literatür taranmış; asal sayılardan, asal sayı formüllerinden ve asal sayıların gösterimlerinden bahsedilmiştir. Asallık testleri ve asal sayların bulunması kriptoloji ve kriptoanaliz alanında büyük öneme sahiptir. Bu tezde, asal sayıların bazı gösterimlerine değinilmiştir. Bu gösterimden yararlanarak yeni asal sayılar da bulunabilmektedir. Bilindiği gibi, Aritmetiğin Temel Teoremine göre tüm sayılar asal sayıların kuvvetlerinin çarpımı şeklinde gösterilebilir. Bu tezde, her bir p asal sayısının √p den küçük tüm asal sayıların iki grup şeklindeki kuvvetlerinin çarpımlarının toplamı veya farkı şeklinde gösteren formüller kullanılarak 192=361 'den küçük bütün asallar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, to comprehend better the prime numbers which have been an attraction for the mathematicians in every era, the dissertation and thesis archives are scanned and formulas and demonstrations of prime numbers are thoroughly mentioned. Primeness tests and discovery of prime numbers is of great importance in terms of cryptology and cryptoanalysis. Numerous demonstrations of prime numbers have been mentioned in this thesis. With the help of these demonstrations it is possible to discover new prime numbers. As is known, in line with the fundamental theorem of arithmetics, all numbers can be demonstrated as the force multipliers of prime numbers. In this thesis, formulas depicting each p prime number either as the force multiplication sum or difference of every prime number smaller than √P in two groups used 〖19〗^2 =361 all prime numbers are calculated.