Endometrium kanseri tanılı hastalarda bisfenol A düzeyinin incelenmesi
Investigation of serum bisphenol-A levels in patients with endometrial cancer diagnosis
  1. Tez No: 545805
  2. Yazar: ECE ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bisfenol-A, endometrium kanseri, Bisphenol A, endometrial carcinoma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bisfenol A (BPA), zayıf östrojenik etkileri bilinen bir endokrin bozucu kimyasaldır (EBK). Sınırlı sayıda hayvan deneyinde çeşitli kanserlerle ilişkisi ortaya konulmuş olan bu maddenin insanlarda endometrium kanserine yol açıp açmadığı bilinmemektedir. Bu çalışmada BPA'nın endometrium kanseri ile ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. 50-70 yaş arasında infertilite öyküsü olmayan ve patoloji sonucunda endometrium kanseri tanısı alan 45 hasta değerlendirildi ve benzer tıbbi ve demografik özelliklerde olan ve endometrium kanseri olmayan 45 kişi kontrol grubu olarak alındı. Diabetes mellitus, hipertansiyon, tamoksifen kullanımı, infertilite öyküsü olanlar ile obez hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışma grubu ve kontrol grubunun serum BPA düzeyleri ölçülüp karşılaştırıldı. Bu çalışmada endometrium kanseri olan gruptaki ortanca BPA değeri 408 (133-4540) ng/L; kontrol grubunda ise ortanca 303 (112-2005)ng/L olarak saptandı ve aradaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,044). Serum BPA düzeyleri ile endometrium kanseri arasında anlamlı bir ilişki istatistiksel olarak mevcuttur, ancak bunun klinik değeri için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Bisphenol A (BPA) is a well-known endocrine disturbing chemical (EDC), which has a weak estrogenic effect. BPA, that was shown to be related to several malignancies according to scarce number of animal studies but obscurity exists whether involves in leading to endometrial carcinoma in humans. The aim of this study was to investigate the relationship of BPA with endometrial cancer. Forty-five patients with pathological diagnosis of endometrial carcinoma between ages 50-70, having no history of infertility were analyzed and 45 samples with resembling similar medical and demographical features were assessed as control group. Exclusion criteria were diabetes mellitus, hypertension, history of tamoxifen usage, infertility as well as obesity. Serum BPA levels of the samples in study and control groups were compared. Median BPA levels were 408 (range,133-4540) ng/L in study group and 303 (112-2005) ng/L in control group. The difference was statistically significant (p=0,044). There is a statistically significant relationship between serum BPA levels and endometrial cancer but more future studies are required for clinical relevance.