Türk ve Irak hukukunda çekin ödenmesi ve ödenmemesinin hukuki sonuçları
Payment of cheque and legal liability for non paying of cheque in Turkish and Iraqi Law
- Tez No: 546811
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU TÜZEMEN ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çekin Şekil Şartları, Irak Hukuku, Türk Hukuku, Çekin Ödenmesi, Karşılıksız Çek, Drawing Conditions, Iraqi Law, Turkish Law, Payment of Cheque, Bounced Cheque
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Ticaret hayatında yaygın kullanılan bir ödeme aracı olan çek, fonksiyonel bir ödeme aracı olarak ticari ilişkilerin temel taşlarından birisi konumundadır. Diğer kambiyo senetleri gibi çekin geçerliliği de sıkı şekil şartlarının varlığına bağlıdır. Bu şartlar zorunlu ve ihtiyari olarak ortaya çıkmakla birlikte Türk ve Irak hukuk sistemlerinde farklı şekillerde belirmektedir. Temelde aynı esaslara tâbi olarak ortaya çıkan bu hukuk sistemlerinde çekin geçerliliği için aranan şekli unsurlar, toplumsal ihtiyaçlar ve teknolojik gelişmeler ile birlikte birbirlerinden farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cheque, which is a widely used means of payment in commercial life, is one of the cornerstones of commercial relations as a functional payment tool. Pull validity, like other bills of exchange, also depends on the existence of stringent requirements. Although these conditions emerge as mandatory and voluntary, they appear differently in Turkish and Iraqi legal systems. In these legal systems, which are basically subject to the same principles, the elements sought for the validity of cheques have differed with the social needs and technological developments.