Gestasyonel diyabetik plasentalarda ADM ve sFLT-1 protein ekspresyon seviyelerinin araştırılması
Investigation of sFLT-1 and ADM proteinexpression levels on placentas of the gestational diabetes mellitus
- Tez No: 549377
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA SÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta, PAS, hemotoksilen-eozin, GDM, sFLT-1, ADM, Placenta, PAS, Hematoxylin-Eosin, GDM, sFLT-1, ADM
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız gestasyonel diyabetes mellitusta (GDM) vasküler regülasyonda rolü saptanan iki yeni protein olan Adrenomedullin (ADM) ve soluble fms-benzeri tirozin kinaz (sFLT-1)'in ekspresyon seviyelerini incelemek, hastalığın histopatolojisinde bu proteinlerin ekspresyon seviyelerini karşılaştırmak, bu proteinlerin ekspresyon yoğunluğunun hastalıkla korelasyonunu gözlemlemek ve hastalığın tedavisinde olası bir protein marker'ı keşfetmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 20 Normotansif ve 20 GDM'li plasenta örneği alındı. Histolojik takip yöntemiyle takip edildi. Bu dokulardan 5µm kalınlığında kesitler alınarak Hematoksilen-Eozin, Periodic Acid Schiff (PAS) boyamaları yapıldı. İmmunünohistokimyasal olarak ADM ve sFLT-1 antikorları çalışıldı. Bulgular: GDM grubunda; kök villuslarındaki kan damarlarında dilatasyon ve konjesyon, endotel hücrelerinde hiperplazi görüldü. Villusların dış kısmındaki sinsitiyal köprülerde artış, mononükleer hücre infiltrasyonu, maternal bölgedeki desidual hücrelerin bazılarında piknotik nükleuslar ve sitoplazma kaybı izlendi. İmmunohistokimyasal incelemede villusların sitotrofoblast ve sinsitiyotrofoblast hücrelerinde ve sinsitiyal düğümlerde negatif ADM ekspresyonu vardı. Küçük villusların bazı sitotrofoblast hücrelerinde, damar endotel hücrelerinde ve desidual hücrelerde pozitif ADM ekspresyonu görüldü. GDM grubunda sFLT-1 ekspresyonu endotel hücrelerinde, mezenşimal bağ doku içindeki bazı Hofbauer hücrelerinde, desidual hücre nükleuslarında ve membranlarında pozitif olarak gözlendi. Sonuç: Desidual hücre membranlarında, sitotrofoblastlarda ADM pozitif ekspresyon gösterdiğinden ADM'nin glikoz yoğunluğunun belirlenmesinde ve bununla ilişkili olarak insülin regülasyonunda önemli bir düzenleyici olabileceğinin düşündürmüştür. Yine sFLT-1'in maternal ve fötal bölgelerdeki endotel hücresi üzerindeki etkileri ve Hofbauer hücrelerindeki ekspresyonun, anjiyogenik etkide bu molekülün anahtar rol alabileceği kanısını uyandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the expression levels of adrenomedullin (ADM) and sFLT-1, two new proteins that have a role in vascular regulation in gestational diabetes mellitus, to compare the expression levels of these proteins in the histopathology of the disease, to correlate the expression intensity of these proteins with possibility of discovering as a protein marker. Materials And Methods: 20 normotensive and 20 GDM placenta samples were taken. Routine paraffin wax embedding tissue protocol was performed. Six µm sections were stained with Hematoxylin-Eosin, Periodic Acid Schiff (PAS). ADM and sFLT-1 antibodies were immunohistochemically incubated on sections. Results: In the GDM group, vascular dilatation and congestion in stem villus, hyperplasic endothelial cells, and increased syncytial bridges in the external part of the villi, mononuclear cell infiltration, pyknotic nuclei and cytoplasm loss in some of the desidual cells in the maternal region were observed. In immunohistochemical examination, cytotrophoblast and syncytiotrophoblast cells of villous and syncytial nodes showed negative ADM expression. ADM was positively expressed in some cytotrophoblast cells of small villi, vascular endothelial cells and desidual cells. In the GDM group, sFLT-1 expression was positive in endothelial cells, some Hoffbauer cells of mesenchymal connective tissue, desidual cell nuclei and membranes. Conclusion: ADM may be an important receptor in the insulin metabolism to determine the glucose level because we found positive ADM expression in cytotrophoblasts and membranes of desidual cells. In addition, changes in endothelial cells of maternal and fetal regions and sFLT-1 expression in Hoffbauer cells suggest that this molecule possibly play a key role in angiogenic effect.