Türkiye'de enerji tüketimi ve ekonomik büyüme ilişkisi
The relationship between energy consumption and economic growth in Turkey
  1. Tez No: 550123
  2. Yazar: ÖNDER COŞKUNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Ekonomik Büyüme, Eşbütünleşme, Energy consumption, economic growth, cointegration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İktisat biliminin incelediği temel konulardan birisi ekonomik büyümedir. Ekonomik büyüme ülkelerin üretebilecekleri mal ve hizmet üretim miktarlarının artmasıdır. Ancak giderek artan talep ihtiyacını karşılamak için mevcut kaynaklar yeterli olmamakta ve bu sebeple enerji talebi de artmaktadır. Bu nedenlerden dolayı ekonomik büyüme ve enerji tüketimi ilişkisi önem arz etmektedir. Enerji tüketimi gerek gelişmiş ülkeler gerekse gelişmekte olan ülkeler için önemlidir. Ülkelerin en önemli hedefleri, sürdürülebilir bir büyüme hızına ulaşmaktır. Büyüme üretilen mal ve hizmetlerin miktarındaki artıştır. Büyüme sürecinde enerji, önemli bir girdidir. Bu nedenle enerji arzının arttırılması, yeni enerji kaynaklarının bulunması iktisat politikaları açısından önemlidir. Teknolojideki gelişmeler yeni enerji kaynaklarını da ön plana çıkarmıştır. Ülkelerin enerji politikalarının sürdürülebilir olması büyüme açısından çok önemlidir. Bu çalışmada 1975-2010 dönemine Türkiye'deki enerji tüketimi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında enerji tüketimi ve ekonomik büyüme arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya konmuştur. Çalışma sonuçları literatür ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
Economic growth is one of the main issues studied by economics. Economic growth is to increase the production of services and goods. However, it's not enough to meet increasing demand with available resources thus demand for energy is also increasing. For that reason, relationship between economic growth and energy consumption is important. Energy consumption is not only important for developing countries but also important for developed countries. The most important goals of the countries are to achieve a sustainable economic growth rate. Growth is the increase in the amount of goods and services produced in economy. Energy is an important input in economic growth. Thus, to increase the energy supply and to find new energy resources are important in terms of economic policies. Technological developments also highlighted new energy resources. It is essential to have sustainable energy policies in order to achieve a desired growth rate. In this study the relationship between energy consumption and economic growth in Turkey was analyzed for 1975-2016 period. The results of the analysis show that there is a significant relationship between energy consumption and economic growth. The results of the study are consistent with the literature.