Kadri Paşa ve Tatbîku mâ Vücide fi'l-Kanûni'l-Medenî Muvâfıkan li-Mezhebi Ebî Hanîfe isimli eseri (Tahkik)
Kadri Pasha and his work Tatbiku mâ Vücide fi'l-Kanunil-Medenî Muvâfikan li-Mezhebi Ebî Hanife (The critical edition)
  1. Tez No: 550388
  2. Yazar: HÜSEYİN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Tarih, Religion, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadri Paşa, Kanunlaştırma, Fıkıh, Medeni Kanun, Kadri Pasha, Codification, Islamic Jurisprudence (Fiqh), Civil Code
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, Muhammed Kadri Paşa'nın“Tatbîku mâ vücide fi'l-Kanûni'l-medenî muvâfıkan li-mezhebi Ebî Hanîfe”isimli eserini tahkik etmek suretiyle ilim camiasına kazandırmayı amaçlamaktadır. Müellifin yaşadığı 19. yüzyıl, Mısır'da siyasî, sosyal ve kültürel olarak çok çalkantılı bir döneme tekabül etmektedir. Fransız tesirinin her alanda bariz bir şekilde hissedildiği bu yüzyılda yapılan kanunlaştırma faaliyetleri de bu etkileşimden payını almıştır. Dönemin idarecilerinin talimatıyla kaleme alınan ve tahkikini yaptığımız bu eser, Fransız Medenî Kanunun, İslam Hukukuna uygunluğunu konu edinmektedir. Mısır'da Avrupâî tarzda eğitim vermesi için kurulan ve batı kaynaklarının tercümesi asıl vazifesi olan“Medresetü'l-Elsün”ün amacına uygun hizmet verdiğinin en önemli göstergesi Muhammed Kadri Paşa'dır.
Özet (Çeviri)
[ALTINTAŞ, Hüseyin]. Kadri Paşa and His Treatise Named as“Tatbîku mâ vücide fi'l-Kanûni'l-medenî muvâfikan li-mezhebi Ebî Hanife”, (Critical Edition) Master's Thesis, 2019(XI+59) The aim of this study is to bring the critical edition of Muhammed Kadri Pasha's“Tatbîku mâ vücide fi'l-Kanûni'l-medenî muvâfıkan li-mezhebi Ebî Hanîfe”into the agenda of the scientific community. The nineteenth century, where the author lived, corresponded to a very unsteady period in Egypt, politically, socially and culturally. In this century, where the French influence was felt in every area, the enactment of the law took its share from this interaction. The work, which was written on the order of the administrators of the period and crtically edited by us, discusses the conformity of the French Civil Code to the Hanafi sect of the Islamic law. Muhammed Kadri Pasha was the most important indicator of the proper service of 'Medresetü'l-Elsün", which was established for the purpose of providing European style education in Egypt and for the translation of western sources.