Terrorism in the Middle East: A comparison of al-Qaeda and Hamas
Ortadoğu'da terör: Al-Qaeda ve Hamas mukayesesi
  1. Tez No: 550734
  2. Yazar: SEVİNÇ EBRU TEMEL
  3. Danışmanlar: DR. RİCHARD DİETRİCH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Hamas, El-Kaide, Filistin Meselesi, Direniş Hareketi, Terrorism, Hamas, al-Qaeda, Palestinian Issue, Resistance Movement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezin amacı, Ortadoğu'da terör denildiğinde akla gelen yapılardan ikisi olan El-Kaide ve Hamas'ı analiz etmek, ideolojileri, amaçları, etki alanları, uluslararası arenadaki konumları ve güncel durumları başlıkları altında karşılaştırmak ve nihai olarak Hamas hakkında yanlış bilinen nitelikleri ortaya koyarak Ortadoğu'da terör algısına yeni ve gerçekçi bir yaklaşım getirmektir. Özellikle El-Kaidenin kanlı terör eylemleri neticesinde günümüzde İslam ile terörü yan yana hatta iç içe kullanmak gibi bir eğilim geliştiği ve bu algıdan bir direniş hareketi olan hamasın da nasibini aldığı görülmektedir. Her ne kadar 2006 sonrası partileşmesi ve seçim zaferi neticesinde parlamentoda yerini almasının ardından Hamas hakkında dünya kamuoyundaki algı nispeten farklılaşmaya başlamış olsa da hamasın terör örgütü listelerinde yer alması gerektiğini savunan görüşler halen mevcuttur. Bu nedenle bu çalışmada Hamas'ı el kaide gibi terörist niteliği tartışma götürmeyen, kendini İslam'la bir tanımlayan bir örgütle kıyaslamaya tabi tutarak farklılıkları göz önüne serilmeye çalışılmış, hamasın aslında“ne olduğu”ile beraber“ne olmadığı”da incelenmiştir. Bu çalışma ile Hamas'a dair şimdiye kadar indirgemeci bir yaklaşımla yapılmış tekdüze değerlendirmelerin makul, gerçekçi ve objektif bir analiz ortaya koyamayacağı ve bu doğrultuda özellikle Hamas'a dair literatürde eksik kalan öze dönük, hissiyattan uzak gerçekçi akademik çalışmaların gerekliliği de ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze al-Qaeda and Hamas, which are two of the organizations that come to mind when it comes to terrorist activities in Middle East, compare them under headings including their ideologies, goals, spheres of influence, their position in the international arena, and, finally, introduce a new and realistic approach to the perception of terrorism in the Middle East by revealing the mistaken belief and ideas about Hamas. It is seen that there has appeared a tendency of using terrorism side by side with Islam especially due to the bloody terrorist acts of al-Qaeda and that Hamas has been affected with this perception. There are still arguments claiming that Hamas should be included in the list of terrorist organizations, although the perception of it in world public opinion has begun to change after it joined the parliament following its becoming a political party after 2006, and as a result of election victory. Therefore, in this study, it has been attempted to reveal the differences between Hamas, and al-Qaeda, whose terrorist character is so obvious, and which identifies itself with Islam, by comparing the two, and“what Hamas is”and“what it is not”are both examined. This study has revealed that uniform evaluations made on Hamas with a reductionist approach cannot present an objective analysis, and thus there emerged a need to conduct realistic academic studies which focus on the essence of Hamas that is missing in the literature and is not affected by personal feelings.