Küresel markaların TV reklamlarında kullandıkları yerel imgeler; Aynı markaların dört farklı ülkede (Suudi Arabistan, Rusya, Amerika, Türkiye) yayınlanan TV reklamlarının karşılaştırılması
Traditional images used by global brands on tv commercials, comparative analysis of tv commercials of the same brands in four countries (Saudi Arabia, Russia, USA, Turkey)
- Tez No: 550920
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Public Relations, Radio and Television, Advertising
- Anahtar Kelimeler: TV Advertising, Global Brands, Traditional Images, Usage of Traditional Images in Advertising, Turkey, Russia, USA, Saudi Arabia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tezin amacı, üç küresel markanın dört ayrı ülkedeki reklamlarında kullandıkları yerel imgeleri ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk aşamasında marka ve küresel marka kavramlarının temelleri ortaya koyulurken; ikinci aşamada reklam ve imge kavramının temelleri açıklanmıştır. Son aşamada ise konunun özünü oluşturan televizyon reklamlarında yerel imgelerin kullanımı üzerine göstergebilimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Yerel imgeler hedef kitlenin ürün veya hizmet tercihini ciddi şekilde etkilemektedir. Reklamın ana amacının ikna yaratmak olması sebebiyle, iknayı arttıracak her unsur reklamın ilgi alanına girmiştir. Yerel imgeler de iknayı arttıran en önemli etkenlerden biridir. Tüm bunların sonucunda özellikle 3 markanın da dört farklı ülkedeki televizyon reklamlarında yerel imge kullanıyor olduğu ortaya konmuştur. Buna ek olarak televizyon reklamlarında sektörel anlamda bazı yerel imgelerin daha yoğun görülmesi hangi sektörde hangi yerel imgelerin kullanıldığının ortaya konması bakımından önemli veriler sağlamaktadır. Reklamın hedef kitle ile iletişim faaliyetinden önce ilgili bölgenin yerel imgelerini araştırmanın önemi karşımıza çıkan farklılık ve benzerlikler tablolarında oldukça net bir şekilde görülmektedir. Çalışma dahilinde farklı sektörlerden seçilmiş olan küresel markalarda belirli bir yerel imgeye yönelim olduğu görülmüştür. Dolayısıyla bu durum küresel markaların hangi yerel imgeyi televizyon reklamlarında kullanacakları konusunda da bilinçli olduklarının bir göstergesidir. Anahtar Kelime: Televizyon Reklamları, Küresel Markalar, Televizyon Reklamlarında Yerel İmge Kullanımı, Türkiye, Rusya, ABD ve Suudi Arabistan
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present the traditional images of global brands that are used in TV commercials of four different countries. While the first chapter of this study deals with the concept of brand and global brand, the second chapter explains the theoretical framework for the concept of advertisement and images. In the final chapter, semiotic analysis is being carried out in the use of traditional images in Tv commercials, which are the essence of the study. Traditional images have serious influence on target audience, on their choices of prouducts and services. The main goal of advertising is principally persuading people; henceforth all kinds of elements that could increase persuasion is within their field of interest. The traditional images are one of the most important factors that increase persuasion. Consequently, all of the three different global brands analysed in this study are going on with the use of traditional images in Tv advertisement in four countries. In addition, some traditional images that are used intensely in Tv advertisements provide an important data in terms of traditional images depicting the type of targeted sector. The importance of studying the traditional images of the regions before the process of advertising with the target group will appear to be clear in the tables of similarities to be clear in the tables of similarities and differences. Within the study, it has been observed that there is a specific traditional image orientation in global brands selected from different sectors. Therefore, this is an indication that the global brands are conscious about which traditional images they will use in television advertisements.