İş performansını azaltan ergonomik hataların yol açtığı sorunlar
Problems caused by ergonomic errors that reduce work performance
- Tez No: 551454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş kazaları, ergonomi, iş güvenliği, iş verimliliği, Work accidents, ergonomy, work safety, work efficiency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İş kazaları ve meslek hastalıklarından dolaylı ölüm vakaları Türkiye'de son yıllarda alınan önlemlere ve güncel mevzuata rağmen artış göstermektedir. Bu durumun en kritik nedenlerinden biri de çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği mevzuatın uygulanmasındaki problemler ve ergonomik faktörlerin göz ardı edilmesi yer almaktadır. Özellikle son yıllarda artan dijitalleşmedeki gelişmeler ve teknolojik faktörlerin değişmesi ile iş kazalarının önüne kısmen de olsa geçilirken, ergonomik hatalardan dolayı çalışanların sağlığında ve performansında düşüşler gözlemlenmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı tarafından gerçekleştirilen çalışma sonucunda ergonomik hatalardan dolayı kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının yıllık toplam maliyetinin 45-54 milyar dolar olduğu ve bu miktarın 15 ile 20 milyar dolarının ise direk ergonomik yaralanmalar ile ilintili olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, yapılan çalışma, iş performansını etkileyen ergonomik hataların yol açtığı sorunlara odaklanmaktadır. Çalışma kapsamında çalışanların ergonomi hakkında 75 üzerinde yapılan anket ile ergonomik bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational accidents and diseases resulted in death has been increased in Turkey although the recent precautions and updated legislation. One of the most critical reasons for this is the problems related to the implementation of occupational health and safety legislation and discarding the ergonomic factors. The occupational accidents have been partially prevented especially with the changes in technological factors and the recent development in the digitalization, while the health and performance of employees have been decreased because of ergonomic errors. A study conducted by Occupational Health and Safety Agency demonstrated that the total annual cost of musculoskeletal disorders due to ergonomic errors reached to 45-54 billion dollars and within this amount, 15 to 20 billion dollars is directly related to ergonomic injuries. Therefore, this study focuses on the problems caused by ergonomic errors affecting work performance. In the scope of the study,it has been concluded that the ergonomics level of the employees is about the average level of ergonomics.