Sosyal hizmet öğrencilerinin eş seçimi ve evliliğe ilişkin tercihleri
- Tez No: 551459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Eş Seçimi, Evlilik, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Öğrencileri, Family, Wife Selection, Marriage, Social Work, Social Work Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı; Sosyal hizmet öğrencilerinin eş seçimi ve evliliğe ilişkin tercih ve görüşlerini belirlemektir. Çalışmaya Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Lisans Öğrencisi olan 301 öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin, %18.3' ü erkek ve % 81.7'i ise kadınlardan oluşmaktadır. Araştırmanınn amacı doğrultusunda öğrencilerin eş seçimi ve evliliğe ilişkin görüşlerini sorgulayan anket formu hazırlanmış ve etik kurul onayından sonra uygulanmıştır. Çalışmaya katılan kadınların yarıdan fazlasının; Eş adaylarından yaşça küçük veya aynı yaşta olmak istedikleri, eş adaylarının ekonomik durumunun kendilerinden daha iyi olmasını istedikleri, dini inançlarının eş adayı ile aynı olmasını istedikleri, eş adayının siyasi inançlarına dini inançları kadar önem vermedikleri, evliliği mutlu bir beraberlik olarak nitelendirdikleri, evliliğe istekli oldukları, eş adaylarını ailelerinin onaylamaması halinde evlenmeyecekleri, evlilik öncesi eş adayı ile birlikte yaşamaya olumlu yaklaşmadıkları son olarak eş adayının bir mesleği olmasını istedikleri, çalışmada elde edilen önemli sonuçlardandır. Çalışmaya katılan erkeklerin yarıdan fazlasının; Sosyal medyadan tanıştıkları ile flört etmeye ve evlenmeye kadınlardan daha olumlu yaklaştıkları, eş adaylarının yaşça kendilerinden küçük olmasını istedikleri, eş adaylarının ekonomik gelirinin ve mesleki popüleritesinin kendilerinden daha düşük olmasını istedikleri, eş adaylarının dini inançlarının kendilerininkiyle aynı olmasını istedikleri, eş seçiminde aile onayını önemsedikleri ve son olarak eş adaylarının mesleği olmasını istedikleri, çalışmada ulaşılan önemli sonuçlardandır. Çalışma sonucunda katılımcıların eş seçimi tercihlerine etki eden faktörlerden bazılarının etki düzeylerinin, katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu faktörlerin; Aile onayı, medya, yaş, eğitim, din, akrabalık, flört, ekonomik durum, uzlaşma, fiziksel görünüm ve son olarak sağlık durumu faktörlerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the preferences and opinions of social work students regarding the selection of spouses and marriage. 301 students who are undergraduate students of Üsküdar University Department of Social Work participated in the study. The students who participated in the study are 18.3% male and 81.7% women. For the purpose of the research. survey form was prepared and implemented after approval from the ethics committee, which questions the views of the students about the selection of wives and marriages. Important results obtained in the study indicate that more than half of the women participating in the study want to be equa age l or younger than their peers, they want the economic status of their peers to be better than their ones, want same religious beliefs with their peers, they do not give importance to their political beliefs as much as their religious beliefs, they are not willing to marry their spouses if their families do not approve, they not positive approach about living together with heir partners before marriage , they lastly they would like ther peers to have a profession. The study show crucial results thst more than half of the men participating in the study are more positive approach than women to flirt and marry with girls who men met on social media, they want their peers to be younger than their age, they would like the economic income and professional popularity of their co-candidates to be lower than their own, they want their spouse to have the same religious beliefs, cared for family approval about their wife selection,they lastly would like their co-candidates to has the profession. The study determined that the effect levels of some of the factors that affect the partner selection preferences of the participants significantly differentiated according to the gender of the participants. These factor were found such as family approval, media, age, education, religion, kinship, flirting, economic status, reconciliation, physical appearance and finally health status