Türk resim sanatında 1980'den sonra portre soyutlamaları
After 1980 in Turkish painting abstract portrait art
- Tez No: 551630
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Turkısh Painting, Abstract Art, Abstracts Portrait
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
1980 'den günümüze Türk resmi, sanat anlamında hızla gelişen bir dönem olarak bilinir ve hiç olmadığı kadar sanat eserleri üretildiği söylenebilir. 1980'li yıllarda Türk resminde sanat, belli kurallara bağlı olarak sanat eserler vermek yerine daha çok özgün bir anlayışla birlikte biçim duruşuna sahip çıkan sanat ve sanatçılarda rastlamak olasıdır. Ayrıca, 1980 sonrasında aşırı şekilde güçlenen düşünce Türk resim sanatı üzerindeki etkisini ve günümüz eserlerindeki üretimler için gereklidir. Bu çalışmada, 1980'lerden günümüze kadar olan süreçte portre soyutlamaları, sanatçı üzerindeki etkileri, toplumsal etkilenmeleri, sanatın ve sanat ürünlerinin etkileşim sürecinin sonucu ortaya çıkan yaklaşımlar olarak incelenmiştir. Türkiye'deki sanat ortamının özellikle 1980 'sonrası toplumdaki hızlı gelişme ve değişimlere paralel olarak sözü edilen dönemin toplum yapısına ve yapılan eserlerin oluşumuna yol gösterici olmuştur. Anahtar Kelime: Türk Resmi, Soyut sanat, Portre Soyutlamaları
Özet (Çeviri)
From 1980 to the present, Turkish painting is known as a rapidly developing period in terms of art and it can be said that art works have been produced more than ever. In the 1980s, it is possible to come across art and artists in Turkish painting, rather than art works depending on certain rules. In addition, the thought, which was overpowered after 1980, was necessary for the effects of Turkish painting on the art of painting and for the productions of today's works. In this study ideas were examined as abstract portrait, the effects on the artist, social influences, the result of the interaction of art and art products in the process from the 1980s to the present. Especially the art scene in Turkey in 1980 after the period mentioned in parallel with the rapid developments and changes in the society has been guiding social structure and the formation of the performed works.