Burdur ilinde buzağılarda pasif transfer yetmezliği ve neonatal dönem hastalıkları arasındaki ilişkiler
Relationship between passive transfer failure and neonatal disease in calves in Burdur province
- Tez No: 552729
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALTAN AKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: PTY (Pasif transfer yetmezliği), IgG (immunglobulin G), TP (Total protein), GGT (Gamma Glutamil Transferaz), PTY (Passive transfer failure), IgG (immunglobulin G), TP (Total protein), GGT (Gamma Glutamyl Transferaz)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Buzağılar neonatal dönemde enfeksiyonlara karşı açık olup kolayca bakteriyel, viral ve paraziter etkenlerce enfekte edilebilirler. Bu çalışma doğumdan sonra buzağıların yeterli pasif bağışıklığa ulaşıp ulaşmadığını tespit etmek ve neonatal dönem boyunca herhangi bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını belirlemek amacı ile yapıldı Çalışmada Burdur merkez ve köylerinde belirlenen farklı cinsten 50 adet neonetal buzağı kullanıldı. Doğum öncesi 50 inek E-ıslah programından belirlendi. Doğumdan 48 saat sonra buzağılardan kan alındı. Elde edilen serumlar, TP (Total protein), GGT (gammaglutamil transferaz) ve immunglobulin G (IgG) değerleri incelendi. Bu değerler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi. Buzağılar neonatal dönem boyunca gözlendi ve bu dönemde herhangi bir hastalık geçirip geçirmediği kaydedildi. Sonuç olarak 50 buzağının 18 tanesinde (%36) E. coli, 6 tanesinde (%33.3) Cryptosporidiozis, 1 tanesinde Rota virüs (%5.5) ve 1 tanesinde Corana virüs (%5.5) etkeni tespit edildi. Bu buzağılardan 1 tanesi öldü. Elisa testimizin sonuçlarında tüm buzağılarımızın pasif immun transfere ulaşmış olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine if calves had reached passive immunity after birth and to determine if they had any disease during the neonatal period. They are open to infections in neonatal period and can be easily infected by bacterial, viral and parasitic factors. In our study, 50 calves were used in the center and villages of Burdur province. In addition, close to 50 cows were identified from the E-breeding program and the breeder was contacted and 48 hours after birth, blood was taken from the calves and centrifuged. TP (Total protein) and GGT (gammaglutamil transferase) values were determined in the laboratory of Burdur Mehmet Akif Ersoy University Veterinary Faculty Animal Hospital. however, there was no statistically significant difference between these values. Increased serum levels were stored at - 28 ° C and it was determined that there was no statistically significant difference in immunglobulin G (IgG) values in Burdur Mehmet Akif Ersoy University Central Laboratory. It was observed during the neonatal period in the calves used in our study and it was recorded whether they had any disease during this period. In 18 of 50 calves (18%), E. coli, in 6 (33.3%) Cryptosporidiozis, in 1 (1) Rota virus (5.5%) and in 1 Corana virus (5.5%) were detected. One of these calves died. The results of the Elisa test showed that all calves had access to passive immune transfer.